Nova Crnja:Značaj kontraceptivnih pilula

Podeli:

Žene koje su uzimale kontraceptivne pilule mogu da očekuju duži život i pod manjim su rizikom od smrti iz bilo kojeg uzroka, uključujući rak i srčane bolesti, pokazala je jedna od najvećih svetskih studija o korišćenju te vrste kontracepcije.

Istraživači s Aberdinskog univerziteta, kojima je rukovodio Filip Hanaford, su pratili 46.000 žena tokom gotovo 40 godina, a rezultati studije objavljeni su u časopisu „British Medical Journal“, prenosi Rojters.

Pokazalo se da, na duže staze, kod žena koje su koristile oralnu kontracepciju postoji znatno manja učestalost smrti iz bilo kojeg uzroka, uključujući i srčane bolesti i sve vrste kancera, u odnosu na one koje nikad nisu koristile kontraceptivne pilule.

Škotski stručnjaci, ipak, napominju da rezultati njihove studije možda važe samo za žene koje su koristile kontraceptivne pilule prve generacije, a ne i na one koje su upotrebljavale kasnije verzije, budući da je studija započeta još 1968.

Neke ranije studije, koje su istraživale delovanje kontraceptivnih pilula na zdravlje, su ukazivale da ova sredstva možda povećavaju rizik od ranijeg umiranja, naročito kod starijih žena i onih koje su pušile.

U ovom najnovjem istraživanju se pokazalo da postoji neznatno veći smrtni rizik kod žena korisnica pilule mlađih od 45 godina.

Naglašava se, međutim, da efekti pilule kod mlađih žena iščezavaju desetak godina po prestanku njenog korišćenja, a koristi od pilule koje se registruju kod starijih žena nadilaze rizik utvrđen kod mlađih.

Na ovu temu danas je u Domu zdravlja u Opštini Nova Crnja održano predavanje gde je iznet podatak da se u Srbiji tek svaka 5 žena odlučuje na ovakav vid kontracepcije.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga