Stvarni broj zavisnika od igara na sreću 300 puta manji od senzacionalističkih objava

Podeli:

Domaći mediji su sada već rutinski preplavljeni člancima i objavama zabrinutih građana, u kojima se govori o sve većem broju zavisnika od igara na sreću u Srbiji, posebno među maloletnicima.
Zbog izuzetne društvene važnosti ove teme, dužni smo da saopštimo tačne i proverljive činjenice jer, nažalost, brojke koje u takvim napisima srećemo ne samo da su preterane, već i nelogične, jer neretko podrazumevaju da je u Srbiji više zavisnika nego samih igrača uopšte.
Dužni smo da još jednom podvučemo, i argumentovano i izvorima potkrepimo sledeće:
⦁ Tačna brojka zavisnika od igara na sreću u Srbiji je 1.030, što je zvanični podatak nadležnih ustanova akreditovanih za programe stručnog medicinskog vođenja i terapije protiv zavisnosti od igara na sreću

⦁ Srbija je značajno ispod evropskog proseka po ovim statističkim parametrima

⦁ Ne postoji način da maloletnici učestvuju u igrama na sreću kod legalnih, licenciranih priređivača, niti u kladionicama niti preko interneta

Ponavljamo da, zbog izuzetne društvene važnosti ove teme, sve dok postoji i jedan slučaj ove vrste bolesti zavisnosti, na tome se mora posvećeno i proaktivno raditi, kao što legalni priređivači i čine.
Ipak, to ne menja činjenicu da senzacionalističkim brojkama i preterivanjima kada je reč o broju zavisnika, koja idu dotle da se iznose cifre i do 300 puta veće od realno postojećih, nije mesto u ozbiljnim diskusijama.

Podaci nadležnih ustanova
Brojka od 1.030 slučajeva bolesti zavisnosti nije ničiji pronalazak i konstrukcija, već zvanična brojka nadležnih zdravstvenih ustanova, u kojima se godišnje sa problemima zavisnosti od igara na sreću u našoj zemlji.
Prema poslednim dostupnim podacima Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, ukupan broj lečenih ili trenutno na lečenju je kao što smo naveli 1.030, a što je znatno manje od evropskog proseka od oko 1.5% stanovništva (u slučaju Srbije procenat je tek 0.02%).
Zašto se onda, uprkos ovim nedvosmilenim činjenicama i egzaktnim podacima, javnost neprekidno obasipa senzacionalističkim tvrdnjama, neutemeljenim brojkama i panikom?
Pogrešna slika najčešće dolazi od nekompetentnih ljudi, vođenih raznovrsnim motivima – od senzacionalizma, skrivene prodaje različitih „ekspertsko – konsultantskih usluga“ pa do čiste političke zloupotrebe.

Online klađenje i maloletnici
Imajući u vidu rastući stepen tehnološke sofisticiranosti igara na sreću i sve većih i strožih zakonskih standarda koji ovu delatnost u našoj zemlji regulišu, a posebno onih koji regulišu sistem registracije i verifikacije igrača, u onlajn igrama na sreću i teoretski je, a posebno praktično onemogućeno maloletnicima da se uključe u ovaj vid igara na sreću.

15 godina projekta „Moguće je prekinuti“
Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) i njegove članice već više od 15 godina aktivno rade na prevenciji zavisnosti i zaštiti maloletnika. UPIS-ov projekat prevencije „Moguće je prekinuti“ ne samo da je primer najbolje prakse u ovoj oblasti, već je postao i zakonska obaveza za sve priređivače, što je doprinelo podizanju svesti o rizicima od bolesti zavisnosti od igara na sreću.
Dodajmo tome i višedecenijsku praksu kompanija članica o nultoj toleranciji za ikakav kontakt i ulaz maloltenih lica u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, kao i informativno – edukativni materijali koji se u istim nalaze.

Projekat „I jedan je mnogo“ – Još viši nivo prevencije i zaštite maloletnika počinje u 2024.
U organizaciji Specijalne bolnice, a pod pokroviteljstvom UPIS, u narednom periodu je u planu unapređeni projekat prevencije i podizanja svesti o opasnostima bolesti zavisnosti u igrama na sreću pod nazivom „I jedan je mnogo“.
Planiraju se predavanja u školama širom Srbije i emitovanje spotova usmerenih na odvraćanje mladih od igara na sreću i usmeravanje ka sportskim aktivnostima, kroz seriju predavanja i informativnih video klipova prilagođenih deci i mladima. Imajući u vidu pozitivne rezultate dugogodišnje saradnje sa Specijalnom bolnicom, novi projekat biće još uspešniji u suzbijanju bolesti zavisnosti u njenom samom nastajanju.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga