Manikir kod kuće

Podeli:

Šta je manikir zna svaka žena, ali samo mali deo njih zna i dobro negovati, napraviti nokte. Manikir je kozmetički tretman pomoću kojega naši nokti izgledaju zdravije, urednije i negovano. U manikiru se koriste raznorazne kreme, ulja, parafin i masaža, koju možete i kod kuće da primenjujete.

Ruke su uvek izložene pogledima i zato im je neophodna redovna i pravilna nega. Takođe je važno da obratite pažnju i na nokte, i da ih adekvatno negujete kako bi bili čvrsti i imali lepu, prirodnu boju. Nokti gube vodu 100 puta brže nego koža, pa iz tog razloga često postaju krti i lome se. Zato ih treba tretirati hidratantnim preparatima koji će im povratiti vlažnost i elastičnost. Ove preparate možete da napravite i sami kod kuće. Nekoliko predloga pomoći će vam da pravilno odnegujete i ruke i nokte.

Naš predlog za manikir kod kuće:

Prvi korak su zanoktice. Kožicu oko noktiju nežno potisnuti. Za potiskivanje vam može poslužiti zaobljen štapić koji se nalazi u svakom setu za manikir, ili čak bebi štapić.

Oblikovanje noktiju turpijom služi da Vaši nokti postanu savršeni. Za ovaj korak izaberite što nežniju turpiju i polako turpijajte nokte praveći oblik koji želite. Trenutno su aktuelni ili zaobljeni ili stileto nokti.

Poliranje je veoma bitno za lep i zdrav izgled vaših noktiju. Poliranje ne bi trebalo da traje duže od 5 minuta. Polirajte nokte što nežnije, sa što manjim pritiskom da ne bi oštetili nokte. Nakon poliranja, na nokte nanesite ulje, kako bi bili jači i zdraviji. Iako deluje beznačajno kada se radi o noktima, masaža ruku je jako bitna za zdrave nokte. Naime, masažom ruku poboljšavamo cirkulaciju, i samim tim pospešujemo brži rast noktiju. Pored toga, opustićete svoje mišiće ruku i osećaj će biti relaksirajući.

manikir

Izaberite svoj omiljeni lak, i pažljivo lakirajte nokte pazeći da ne nalakirate kožicu oko nokta. Sačekajte da se lak osuši, ili ako vam se žuri, potopite ruke u hladnu vodu – stari trik za brzo sušenje laka na noktima.

Za jačanje noktiju možete isprobati kupku i od toplog biljnog ulja, 3 kapi joda i 5 kapi soka od limuna. Možete je primenjivati i do dva puta nedeljno.

Nedostatak nekog hranljivog sastojka u organizmu se najčešće prvo primeti upravo na noktima. Bele mrljice, povijanje ka dole, neravna površina nokta – sve su to pokazatelji nedostatka vitamina A, C ili E, folne kiseline ili proteina. Postojeću ishranu obogatite gvožđem, kalijumom i cinkom. Grickajte suvo voće, konzumirajte ribu i plodove mora, zeleno povrće, a mogu pomoći i razni dodaci kompleksa vitamina u vidu šumećih tableta.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga