Kako nam je život postao instant

Podeli:

Neću pisati o promeni sistema vrednosti, niti o čuvenom fenomenu zvanom zlatno doba, jer je svako vreme u kojem smo srećno živeli bilo zlatno doba. Ipak, primećujem da nešto nedostaje, rekla bih da je to želja. Želja da nešto promenimo, uradimo, da se potrudimo, jer zašto bismo, kad je sve instant. Ne moram da napravim, kupiću.
Sigurno se sećate kad vam je nekada davno učiteljica zadavala domaće zadatke, sastave na teme ,,Jesen u mojoj ulici“, ,,Stigla je jesen“ i tome slično, a vi ste negodovali i kukali, jer svake godine u isto vreme radite jedno te isto, ali ste ipak pisali kako lišće menja boju i romantično šušti pod nogama, kako se oseća miris pečene paprike, miris sirćeta za turšiju koji se širi po celoj kući, a na stolu redovi besprekorno čistih tegli koje čekaju svoj red na polici u ostavi. Mame i bake podele posao, a još ako pristignu tetka ili komšinica da pomognu, sve se pretvori u žensku žurku ili grupnu psihoterapiju u zavisnosti od toga kako su raspoložene.


I evo, opet je stigla jesen, ali kao da su svi ti mirisi nestali, a i tih žena valjda sve manje ima. Šta će, preuzele su neke druge uloge, vremena je sve manje, obaveza sve više, ko će još zimnicom da se bavi. Marketi na svakom koraku, super, mega, mini, u svakom možeš naći ajvar ili teglu krastavaca. Uostalom, ni ne isplati se, dok kupiš povrće, tegle, sve skupo, ovako samo prošetaš do prodavnice i izabereš ukus koji želiš, a ako je na akciji, još bolje.
Bake više nisu tu, a vi ste, zaokupljene nekim drugim stvarima, fakultetom ili poslom, jednostavno zaboravile da uzmete recept. Priznajte, nije vam ni palo na pamet, pošto ste uvek računale na tu teglu bakine zimnice i zaboravile ste da je jednom neće biti, jer ste se brzo navikle na instant podešavanja, klikom do svega. Da se ne lažemo, u ovu zamku upala sam i ja, ali bar imam izgovor kad kažem da sreću čine male stvari dok kod neke vredne domaćice probam domaći proizvod, jer takve prilike su sve ređe. Tako se bar na trenutak vratim u detinjstvo i u neka bezbrižnija vremena. Važno je sebi neprestano postavljati ciljeve, pa ću se valjda i ja nekad oprobati u ovoj vrsti kulinarstva, a to je ono ,,jednom kad budem imala vremena“.
Sve ima svoje prednosti i mane. Ajvar će biti na vašem stolu, bilo da ste ga kupili ili napravili. Izbor je vaš. Samo budite iskreni, priznajte, nedostaje vam. I miris i onaj pun, pravi ukus.
Jeste li spremne da mi oborite teze? Umete li da spremate zimnicu?

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga