Blog:Eci peci pec

Podeli:

Život sretneš kad se sapleteš o smrt . Oporog je mirisa, gotovo da je možeš napipati ali je ne možeš uhvatiti kako bi je odgurnuo od sebe. Čekaš da sama presudi. Na koju će stranu. Nepobediv je sparing partner, najčešće ti ne dozvoli ni da se zagreješ za borbu koja sledi. Teren je njen, a gost se tu uvek nelagodno oseća. Pravdom i istinom se ne bavi, te je zablude ostavila smrtnicima. Tvoj glas ne čuje, jer si ti trebao biti pažljivi slušalac pre susreta sa njom. Drugu šansu ne daje, osim ako…

 

„Zamisli, živa je Bosa. 93 godine! Koja je to muka. Ne dao Bog nikome. Da je barem hteo uzeti na vreme, a ne ovako da se muči. Lepo kao komšinica Stana, samo je zaspala, i ujutru se nije probudila. 72 godine je imala.“ Dar ili kletva da čujem sve što se oko mene priča? Ja u sendviču (ne onom maštovitom) između dve žene u zrenjaninskoj bolnici. Sticajem nesrećnih okolnosti(a koga sreća pošalje u tu zgradu), morala sam nekoliko sati da provedem u čekaonici i rešila da to vreme iskoristim maksimalno konstruktivno. Tako što ću posmatrati i slušati ljude. Gde je veća cirkulacija života nego u ustanovi koja miriše na (ne)život. Iako je sve živo. Vivo. “Ma jeste, muka je to. A i taj njen muž, namučio je u životu strašno. Sreća pa je bar malo duže od njega poživela. A jesi čula da joj je mlađi sin umro pre 2 meseca od kancera? Pojeo ga rak za 3 meseca. Neka, bar se nije dugo mučio“. Želudac počinje da negoduje i psuje zašto nisam na primer stavila slušalice i slušala muziku dok ne dođem na red. Zašto dođavola moram uvek i sve da čujem? Nisam simpatizer smrti i bolesti i ne umem sa tim stvarima da se nosim. Na našem narodskom jeziku, možete me nazvati imenom ženskog polnog organa. Things are not, as they seem, i know.

 

Ilustracija:Gorana Belić

 

Prođe na nosilima rekla bih momak, okupan krvlju, evidentno bez svesti. Svi beli mantili su se razleteli da vide šta se dešava, kako mogu da mu pomognu. Koliko hrabri ljudi! Ubedjena sam da je srce lekarsko za centimetar, dva veće od srca ljudi koji se ne bave spašavanjem života. (Napomenia sebi: izguglaj svoju teoriju.) Za Bosance znate, da su im glave zaista tvrđe i da je potrebna posebna testera kako bi se probušile prilikom operacije. Sto posto, rekao mi je jedan neurohirurg prilikom intervjua.No, da se vratim na (ne) život, zakuvavalo se tamo i postalo sve krvavije , dok pažnju na sebe nije skrenula jedna dama kojoj je pozlio i srušila se na dva metra od mene. OMG. Previše uzbuđenja pre ručka, da bar nisam doručkovala.

 

Da li ste birali kada će vas, ko i na koji način doneti na ovaj svet? Svi imamo isti odgovor. Isto tako, nepravda je velika da drugome sudimo. Kako rečima, još manje delima.Da li ste čuli nekada nekoga da kaže „Baš mi je teško, moga bih sutra da umrem“. U šali da, ali u zbilji bi dali đavolu i ruku i nogu da to ne uradi. Ne verujem ni da je Bosa sa svoje 93 godine to pomislila i jedne sekunde. Dar da ugledamo svetlost dana, još jednom udahnemo vazduh, ugledamo ljude koje volimo, zagrlimo i ljubimo sve što volimo, ne ceni se manje sa godinama, već raste. Svakim danom želimo još i života nam nikada ne može biti previše. Moja mila baka Milka uživala je i  volela život do poslednjeg dana. Za osamdesete je govorila da su najlepše godine. Dobro, ta teza mi i sada zvuči weird, ali živa biću pa videću. Fakat je da ne znate. Kada je vreme da napustite poznata prostranstva. Uvek mi je kao izlizana fraza zvučalo ono „Živite svaki dan kao da vam je poslednji“, ali at some point, it make sence.

 

Preplavljeni smo motivacionim porukama da živimo ovako, onako, da ne radimo ovo i ono. Ma koji se to fakultet završava pa da deliš ljudima savete i prosipaš mudrosti kako da žive? Ne odobravam. Svako živi kako najbolje ume, za sebe.

Da nas samo korak deli od nepoznatog, ne željenog i da se toliko često preplićemo i znakove nekada ne vidimo, shvatim kada gledam širom zatvorenih očiju. A znate već da se u mraku bolje vidi? Namignite smrti tamo negde iz prikrajka , neće ostati imuna na vaš šarm, osim ako tog dana nije ustala na levu nogu. A i da jeste, molite se da je vaša desna jača.

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga