ŽRTVA IMA PRAVA DA BUDE ZAŠTIĆENA, SIGURNA I BEZBEDNA. SIGURNE KUĆE SU UZ VAS!

Podeli:

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna kampanja koja traje u periodu od 25. novembra, kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra (Međunarodni dan ljudskih prava). Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama podseća nas na brutalno ubijene sestre Mirabel koje su se suprotstavile tadašnjem režimu.

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama sigurne kuće u Republici Srbiji poručuju da svaka žena ima pravo da bude zaštićena koordinisanim delovanjem institucija sistema koje u svojoj nadležnosti imaju rad sa ženama žrtvama nasilja, posebno nasilja u porodici.

Uprkos naporima koje država ulaže kroz uspostavljanje institucionalnog i zakonodavnog okvira i rad na senzitivisanju javnosti, poražavaju nas statistički podaci. U poslednjih 10 godina u porodičnom nasilju u Srbiji smrtno je stradalo više od 350 žena od kojih se čak dve trećine uopšte nije obratilo za pomoć institucijama. U 2018. godini, 34 žena je stradalo od nasilja u porodici, a tokom 2019. godine 28 žena.

Uvažavajući važnost državne intervencije u sprečavanju nasilja nad ženama smatramo da je neophodno da se:

  1. Obezbede specijalizovane usluge podrške ženama i deci žrtvama porodičnog nasilja (sigurne kuće, SOS telefoni i sl.);
  2. Ojačaju kapaciteti zaposlenih koji pružaju podršku žrtvama nasilja;
  3. Odvoje odgovarajuća finansijska sredstva u cilju sistemskog rada na unapređivanju ekonomske nezavisnosti žena žrtava nasilja.
  4. Sprovode preventivne kampanje u cilju prevazilaženja rodnih stereotipa i predrasuda.

Danas šaljemo jasnu poruku svim građankama Republike Srbije da su kroz međusektorsku saradnju i smeštaj u sigurnim kućama zaštićene i da je mreža podrške sve jača i jedinstvenstvenija,navodi se u saopštenju Sigurne kuće.

PROJEKAT SUFINANSIRAO GRAD ZRENJANIN
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga