Zrenjanin uključen u megaprojekat „Jedan pojas, jedan put“, najambiciozniji projekat u istoriji Kine

Podeli:

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, posle sastanka sa kineskim premijerom Li Kećangom u Dubrovniku, da su pre svega razgovarali o ekonomskoj saradnji, naglasivši da su ukupno kineske investicije u projekte koji su već realizovani, na kojima se radi i koji se planiraju, dostigle 10 milijardi evra.

„Saradnja između Srbije i Kine je iz meseca u mesec sve jača i intenzivnija“, rekla je novinarima premijerka, koja će zajedno sa kineskim premijerom sutra učestvovati na 8. samitu predsednika vlada inicijative 16+1 u Dubrovniku.

Ona je podsetila da je samo u poslednjih nekoliko nedelja u Srbiji bilo nekoliko velikih kineskih investicija – polaganje kamena-temeljca za fabriku „Linglonga“ u Zrenjaninu, što je investicija vredna 800 miliona evra, potom otvaranje fabrike „Mint“ u Loznici, investicija od 100 miliona evra i 1.000 radnih mesta.

„Kraj prošle godine obeležila je kompanija Ziđin i preuzimanje 63 odsto vlasništa u RTB što je ukupno investicija od milijardu i 260 miliona evra. U ovom trenutku u toku su pregovori sa ‘Linglongom’ o preuzimanju ‘Ikarbusa’. Sve je više kineskih investicija, sa velikim brojem radnih mesta“, rekla je ona.

Što se tiče infarstrukturnih projekata izdvojila je tri najvažnija za Srbiju – modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, koja, kako kaže, sa naše strane ide veoma dobro i očekuje se da se sledeće godine krene u deonicu Novi Sad-mađarska granica.

Tu je i Koridor 11 gde su počeli pripremni radovi za nastavak deonice Preljina-Požega.

„Nadam se da će predsednik Aleksandar Vučić u Kini potpisati sporazum za deonicu Požega-Boljare“, dodala je Brnabić.

U energetskom sektoru najznačajniji projekat je termoelektrana Kostolac B od 350 megavata.

„Sve skupa: infrastrukturni projekti, energetski, ono što izvodimo, što se planira je ukupne vrednosti od 10 milijardi evra“, istakla je Brnabić.

Kako je dodala, izrazila je kineskom premijeru zahvalnost za političku podršku Srbiji pre svega kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta i stavu Kine povodom održavanja sednice SB UN i stava Kine na toj sednici.

Kada je reč o problemima na relaciji Beograd-Priština na sastanku sa Lijem je potvrđena saradnja, pomoć i podrška.

„Stav Kine da nema govora o pristupanju tzv.Republike Kosovo bilo kojim dodatnim međunarodnim organizacijama, kao što je Interpol. Nastavićemo da radimo zajedno i nastavićemo da čuvamo interes Srbije kao što prijatelji rade“, rekla je Brnabić.

Saradnja je izvrsna i u kulturnoj sferi, navela je Brnabić, podsetivši da je nedavno u Pekingu otvoren kulturni centar Srbije „Ivo Andrić“ a da će kineski do kraja godine biti otvoren u Beogradu.

„Veoma vredna i aktivna saradnja“, zaključila je ona.

Srpska premijerka će zajedno sa ostalim predsednicima vlada koji tokom dana pristižu u Dubrovnik, imati priliku da večeras prošeta Starim gradom, kao i da prisustvuje svečanoj večeri koju za njih priređuje domaćin samita, premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Premijerka Brnabić će, kako je predviđeno, kasnije večeras razgovarati i sa predstavnicima Srpskog narodnog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije.

Sutrašnji samit je osmi po redu, a glavna tema skupa će biti izgradnja novih mostova kroz otvorenost, inovacije i partnerstvo.

Brnabić će sutra prisustvovati i otvaranju Ekonomsko trovinskog foruma 16+1.

Takođe, na marginama samita planirani su sastanci premijerke i predstavnika više značajnih kineskih kompanija, koje posluju u Srbiji.

U delegaciji sa predsednicom vlade su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Inače, kineski premijer je po dolasku u Evropu prvo boravio u Briselu gde je održan samit EU-Kina, a zatim u Zagrebu gde je razgovarao sa kineskim državnim vrhom.

U Dubrovniku vlada svojevrsno opsadno stanje – zbog samita glavne saobraćajnice u gradu će biti zatvarane u više navrata, a za bezbednost učesnika stara se 900 policajaca – od saobraćanjih preko graničnih pa sve do specijalne policije i ronilačkih ekipa.

Prema pisanju hrvatskih medija, delegaciju Kine čini preko 400 predstavnika kineskih državnih i privatnih kompanija, banaka, koji će učestvovati na samitu, kao i na poslovnom forumu na kojem će, kako se očekuje, biti oko hiljadu učesnika.

U Dubrovnik je stiglo i oko 100 kineskih novinara, ali i novinarske ekipe iz celog regiona i zemalja koje pripadaju inicijativi, među njima i Tanjug.

U pitanju je jedan od najvećih poslovno-političkih skupova dosad održanih u Hrvatskoj.

Inicijativa 16+1 uspostavljena je 2012. godine s ciljem da se promovišu poslovna i investiciona saradnja između Kine i 16 zemalja Centralne i Istoče Evrope – Srbije, Bugarske, Albanije, BiH, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Ova inicijativa se smatra integralnim delom megaprojekta „Jedan pojas, jedan put“ – savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u istoriji.

Izvor: Izvor: Tanjug, RTV Foto:pixabay

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga