„Zeleno zvono“ prestaje sa radom

Podeli:

U nedelju, 24. aprila 2016. godine, zatvara se „Zeleno zvono“. Kultno mesto Zrenjanina i Vojvodine neće dočekati najavljivani dvadeset peti rodjendan, već će se zatvoriti nekoliko meseci ranije.

U „Zelenom zvonu“ od 1991. godine, kada je osnovano, pa sve do danas, organizovano je preko 1700 koncerata i preko 1000 tribina, promocija, i raznih drugih kulturnih i obrazovanih aktivnosti. Za mnoge građane i građanke Zrenjanina, „Zeleno zvono“ predstavljalo je, pored mesta za izlazak ili kafu, mesto slobode, odnosno – utvrđenje zdravog razuma.

Trash-pop
Foto: arhiva

Ipak, evidentna je i činjenica da „Zeleno zvono“ poslednjih godina ne posluje dovoljno profitabilno da bi moglo da izmiruje stalne i novonametnute obaveze, kao i da su u poslednje četiri, a naročito u poslednje dve godine, prisici od strane formalnih, a još više neformalnih čelnika gradske vlasti – postali apsolutno nepodnošljivi. Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu na našoj fejsbuk stranici.

Bilo je pokušaja da skrenemo pažnju na probleme sa kojima se susrećemo, ali na svaki naš medijski pokušaj da objasnimo stvarno stanje stvari, dobijali smo ili zajedljivu botovsku mržnju ili spočitavanje sa najvišeg mesta o tome koliko je „Zeleno zvono“ dužno ovom gradu. S druge strane, nikada se nije pričalo o tome da li je „Zeleno zvono“ svojim dvadesetpetogodišnjim kulturnim delovanjem zadužilo ovaj grad.

Sve ono što je „Zeleno zvono“ uradilo za grad Zrenjanin, ako već ne prepoznaje lokalna javnost, u svakom slučaju ostaće u sećanjima ljudi koji žive ili su živeli u ovom gradu.

Vreme je da usled pritisaka i nerazumevanja stavimo tačku na naše dosadašnje delovanje. Da ne bismo otišli u tišini, jer nikada nismo ćutali, zvonićemo do izbora 24. aprila. A 24. aprila – svi biramo svoje društvo. Mi smo svoje davno odabrali.

Pozivamo vas na program u poslednjoj nedelji „Zelenog zvona“, a neki od događaja su:

Utorak, 19.04. u 19h – Tribina o „Zelenom zvonu“: „Izlaz uvek postoji – ovo je bio naš pokušaj“

Sreda, 20.04. u 21.30h – Predstava: „Naši dani“ u adaptaciji, režiji i izvođenju Raleta Milenkovića

Četvrtak, 21.04. u 20h – Dodela nagrade „Tradicija avangarde“ Božidaru Mandiću

Petak, 22.04. u 22h – Koncert: DEL ARNO BAND

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga