Zbog ovog povećanja plata okončan je štrajk radnika Pošte

Podeli:

U Vladi Srbije potpisan je sporazum između predstavnika radnika Pošte, rukovodstva ovog preduzeća i Vlade, kojim se izašlo u susret zaposlenima za povećanje plata i za prekidanje štrajka.

Sporazum je rezultat dogovora u Vladi Srbije, gde je postignut u razgovoru članova Radne grupe za „Poštu Srbije“, a podrazumeva i prekid obustave rada.

Sporazum su potpisali premijerka Ana Brnabić, predsednica Granskog sindikata saobraćaja i telekomunikacija „Nezavisnost“ Snežana Marković, predsednik sindikata PTT Srbije Radoje Đermanović i tri predstavnika iz redova zaposlenih.

Sporazumom je predviđeno povećanje plate od 13,1 odsto, ali će ukidanjem Zakona o umanjenju zarada dobiti još dodatnih 3,8 odsto. Od 1. januara 2020. godine dobiće i povećanje regresa od 1.000 dinara.

Povećanjem plate poštara sa 20 godina radnog staža imaće platu od oko 45.000 dinara, plus 1.000 dinara regresa.

Deo radnika „Pošta Srbije“ obustavio je rad zahtevajući, između ostalog, plate u visini republičkog proseka.

Zarade zaposlenih u pošti sa srednjom stručnom spremom kreću se inače u rasponu od 32.000 do 39.000 dinara, u zavisnosti od radnog staža.

„Naše zarade, u srednjoj stručnoj spremi, su se uvek kretale oko republičkog proseka. Danas je taj prosek oko 54.000, a naše zarade od 33.000 do 40.000 dinara. Svaki penzioner koji je otišao u punu penziju, on sad ima višu penziju nego da radi na mestu sa kojeg je otišao“, naglašava naš izvor.

Zahtevi za povećanjem plata nedavno su digli buru i među zaposlenima u Pošti u Sloveniji. U ovom državnom preduzeću štrajk se dogodio prvi put u njegovoj istoriji.

Poštari u Sloveniji trenutno primaju prosečnu mesečnu neto zaradu od 1.040 evra, dok službenici u poštama dobijaju 1.194 evra. Zahtev koji je više od 70 odsto radnika iznelo tokom štrajka je povećanje od deset odsto.

Izvor:Tanjug,Blic

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga