Zatvor za bivšeg direktora Vojvodinaputa i nadzornog iz javnog preduzeća

Podeli:

Pravnosnažnom presudom Apelacionog suda u Novom Sadu, kojom je usvojena žalba Višeg javnog tužilaštva u Zrenjaninu, bivšem direktoru zrenjaninskog Vojvodinaputa Z.I. iz Novog Sada i Lj.S. iz Direkcije za izgradnju i uređenje Grada Zrenjanina, umesto kućnog zatvora od godinu dana, određene su kazne zatvora od tri i dve godine.Z.I. je okrivljen kao direktor Vojvodinaputa, a Lj.S. u svojstvu nadzornog organa i je radio nadzor radova na sanaciji i rekonstrukciji saobraćajnica na teritoriji Zrenjanina.

Kako se iz tužilaštva navodi, oni su od maja 2011. do maja 2012. godine iskorišćavanjem svojih položaja i ovlašćenja overili i potpisali tri privremene situacije za iznos od 254,1 milion dinara, koliko je od Vojvodinaputa i naplaćeno, iako su znali da tako fakturisani radovi nisu obavljeni, pri čemu je stvarna vrednost izvedenih radova iznosila 170,1 milion dinara.

Na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist Vojvodinaputu u iznosu od 83,9 miliona dinara, a na štetu Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine i Grada Zrenjanina, koji su radove finansirali.

Kako je saopštilo Više javno tužilaštvo, okrivljeni Z.I, zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, a pored toga izrečena je i mera bezbednosti – zabrana vršenja poziva, delatnosti i dužnosti direktora privrednih društava u trajanju od tri godine.

Okrivljeni Lj.S. iz Zrenjanina je zbog zloupotrebe položaja službenog slica osuđen je na kaznu zatvora od dve godine i izrečena mu je mera bezbednosti – zabrana vršenja poziva, delatnosti i dužnosti nadzornog organa, u trajanju od dve godine.

Presudom Apelacionog suda u Novom Sadu potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Zrenjaninu u delu kojim se od Vojvodinaputa oduzima pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 83,9 miliona dinara.

 

 

 

Izvor: Beta

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga