Zahvaljujući programu kompanije NIS “Zajednici zajedno”, u zrenjaninskom Narodnom muzeju stara rasveta zamenjena energetski efikasnim LED osvetljenjem

Podeli:

Promocija projekta Narodnog muzeja Zrenjanin (Zajednici zajedno 2021) Projekat zamene postojeće rasvete energetski efikasnim LED osvetljenjem u prostoru stalne postavke, administrativnom delu i depoima Narodnog muzeja Zrenjanin, održana je danas u toj ustanovi kulture i tim povodom organizovana je konferencija za novinare na kojoj su govorili Simo Salapura gradonačelnik Zrenjanina, Vadim Smirnov zamenik generalnog direktora Kompanije NIS i Siniša Onjin direktor Narodnog muzeja Zrenjanin koji je istakao da je Narodni muzej jedan od najlepših u Srbiji i drugi najveći muzej u Vojvodini.

Istakao je da je Kompanija NIS podržala projekat zamene rasvete energetski efikasnim LED osvetljenjem u prostoru stalne postavke, administrativnom delu i depoima muzeja
„Zamena rasvete je od važnosti iz više razloga. Prvenstveno, prethodna rasveta bila je stara, a samim tim i neefikasna, pored velike količine energije koju je trošila. Nova rasveta omogućava da se eksponati mogu videti u novoj dimenziji, jer se ranije dešavalo da eksponat bude vidljiv samo u globalu, bez uvida u pojedine detalje“ – rekao je direktor Onjin i ukazao da vrednost podržanog projekta iznosi dva miliona dinara.

Rekao je da je, imajući u vidu da je projekat muzeja realizovan u okviru prošlogodišnjeg programskog ciklusa „Zajednici zajedno“ ,čiji je glavni fokus bila podrška projektima iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine, u potpunosti odgovorio zahtevima.

„Nova rasveta dovela je do uštede električne energije, smanjenja zračenja i smanjenja temperature u prostorijama stalne postavke i depoima. Ušteda energije je već evidentna“ – rekao je on i zahvalio svima koji su učestvovali u izradi i realizaciji tog projekta.

Vadim Smirnov izrazio je zadovoljstvo što je danas u Zrenjaninu gde se, kako je naveo, oseća kao kod kuće.
Grad Zrenjanin, kazao je, poseban je grad i na mapi je poslovanja NIS-a, a od kada su pre 14 godina započeli sprovođenje programa “Zajednici zajedno” sa Gradom Zrenjaninom ostvarili su odličnu saradnju, na čemu je zahvalan.
Rekao je i da je u 2021. godini na teritoriji Grada Zrenjanina NIS podržao 5 ekoloških projekata sredstvima u ukupnoj vrednosti od 11,5 miliona dinara, među kojima je i projekat Narodnog muzeja Zrenjanin.
„Iduće godine tema će biti natalitet i mislim da ćemo sa Gradom Zrenjaninom dogovoriti gde je najbolje da preusmerimo sredstva“ – naveo je Vadim.

Gradonačelnik Simo Salapura je obraćajući se prisutnima ukazao da Grad Zrenjanin neguje poseban poslovni odnos prema kompaniji NIS, jer je njen prethodnik, Naftagas upravo ovde osnovan, daleke 1949. godine i da su od tada, pa i sad, proizvodni pogon kompanije, kao i Trening centar, locirani u Zrenjaninu.

„Grad Zrenjanin partner je NIS-a od samog početka programa “Zajednici zajedno” i ta strateška saradnja donela je čak 161 projekat, od kojih su mnogi, po značaju, daleko prevazišli lokalnu sredinu. Pomenuću samo ulaganje u obrazovanje i podatak da je naš Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” jedini u Srbiji na kom se školuju budući inženjeri u oblasti eksploatacije nafte i gasa, a da je trening centar u Zrenjaninu reprezentativno mesto za obuku budućih kadrova u istoj oblasti, i za srednjoškolce i za studente“ – rekao je gradonačelnik.

Vrednost svih dosadašnjih projekata u Zrenjaninu, naveo je, iznosi oko 160 miliona dinara, od kojih je preko 8 miliona dinara uloženo kao podrška kulturi.
„Ovaj projekat u našem muzeju objedinjuje kulturu i ekologiju, odnosno energetsku efikasnost, smanjuje potrošnju energije i štiti muzejsku građu, što je posebno značajno za jednu kompleksnu ustanovu, kakav je Narodni muzej“ – dodao je gradonačelnik.

Ocenio je da je fokus programa “Zajednici zajedno” za sledeću godinu natalitet odlična akcija i da će kroz podršku kompanije NIS i mera pronatalitetne politike koju sprovodi Grad Zreenjanin dodatno biti unapređen taj segment zdravstva u našem gradu. .

Gradonačelnik se zahvalio direktoru muzeja i zaposlenima u muzeju koji redovno apliciraju na različite konkurse, dobijaju sredstva iz raznih izvora, i za opremanje prostora i za organizovanje izložbi i na taj način pomažu gradu, kao osnivaču, da lakše rasporedi budžetska sredstva predviđena za oblast kulture.

„Naravno, zahvalni smo i kompaniji NIS i verujem da ćemo i dalje negovati dobru saradnju i realizovati još mnogo projekata, a kompaniji želim uspešan razvoj i još bolje poslovne rezultate“ – poručio je gradonačelnik Simo Salapura.

Inače, u projekte koji se tiču podrške kulturi, kompanija NIS je do sada u grad Zrenjanin uložila preko 8 miliona dinara, a neki od značajnijih projekata u oblasti kulture su: – Narodno pozorište „Toša Jovanović“ (restauracija i konzervacija najstarije pozorišne sale i obnova scenske tehnike) – Adaptacija prostora “Pupinov dom – Muzej Mihajla Pupina“, kao i mnoge druge.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga