Za kriju potrebna jedna plata, a gde su dažbine?

Podeli:

Cene na svetskom tržištu nekretnina vrtoglavo rastu, a taj trend je evidentan proteklih godina i u Srbiji. Iako je decenijama Beograd, kao glavni grad uzimao primat kada govorimo o ceni kvadrata, sada je čini se neznatna razlika između prestonice i ostalih gradova.

U Zrenjaninu se cene kvadrata u novogradnji kreću i do 1100 evra i upravo se ti stanovi najčešće izdaju. Postavlja se pitanje opravdava li to vrtoglavo visoke cene zakupa stambenih objekata? Primera radi, pre dve do tri godine, jednosoban polunamešten ili namešten stan se u našem gradu mogao iznajmiti za 100-120 evra, dok je sada za istu kvadraturu potrebno izdvojiti tri puta više novca. Oni koji su u potrazi za stanom kažu da je ovakav skok cena neodrživ, dok se oni koji stanove izdaju vode parolom „svaka roba nađe kupca“. Uz epitet „lux“ po pravilu ide visoka cena zakupa, te se ovako opisani stanovi, kvadrature do 40 kvadrata, izdaju i za 400 evra.

Na Fejsbuk grupi gde se ogašavaju i oni koji nude i oni koji traže, čini se dogovora i razumevanja nema. Ipak, primetno je da se određeni stanovi izdaju iznova, jer iako se postigne dogovor, zakupci ne mogu finansijski da isprate troškove dažbina i upravo zato se odlučuju za stanove u staroj gradnji, gde se jednosoban stan može iznajmiti za najviše 200 evra.

A koliko jedan mesec u iznajmljenom stanu košta podstanara?

Ukoliko računamo da je kirija 200 evra i da toliko treba izdvojiti i za obavezan depozit, u startu je potrebno imati 47.000 dinara. Tokom grejne sezone računi za grejanje, za stan od 40ak kvadrata, idu i do 100 evra, što je oko 11.750 dinara, dok je za vodu, smeće i održavanje zgrade potrebno oko 2500-3000 dinara, a za struju oko 3000 dinara. Dakle, mesec dana podstanarskog života u Zrenjaninu, ako ne računamo depozit, kablovsku televiziju i pretplatu za mobilni telefon, košta 41.250 dinara.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga