Kako je rekao, Vlada Srbije je usvojila mere za podsticaj rađanja, a on osnovao Savet koji će se baviti ovom problematikom.

– Za prvo dete majke će dobijati jednokratno 100.000 dinara. Za drugo dete 10.000 mesečno, i to 24 meseca. Majka koja rodi treće dete imaće 12.000 mesečno u toku deset godina, a za četvrto dete za taj period pomoć će iznositi ukupno 18.000 evra, mesečno po 18.000 dinara.  Država će obezbediti da svakog meseca majke na račun dobiju taj novac – rekao je Vučić.

Kako je istakao, ove mere će početi da se primenjuju od 1. jula, a sve će važiti od 1. januara sledeće godine.

Nemamo decu

Vučić je naveo da Srbija trenutno ima 6.995.808 stanovnika ali da će, ako se nastave negativni demografski trendovi, do 2060. imati između 3,9 i 5,5 miliona stanovnika. Kazao je i da kao predsedniik ima pravo da kaže da su posledice pada nataliteta katastrofalne, i da „mi nemamo decu i nemamo budućnost“.

Od broja dece zavisi penzioni sistem

Mere koje je država predvidela, kaže, u prvom trenutku će „koštati“ 12 miliona evra, ali da država želi da rađanje bude stimulisano, i da se nada će one biti još veće. To rade, kaže, sve razvijene zemlje rade, a time mora da se bavi i Srbija. Navodi i da od broja rođene dece zavisi i penzioni sistem, i da to građani moraju da znaju.

– Vlada Srbije je donela ozbiljne mere kako bi rešavala ove probleme. One se pre svega odnose na pomoć majkama – kazao je Vučić.

Trudnoća ne sme da bude hendikep

Rekao je da je planiranje porodice i roditeljstva lična odluka svakoga, ali da on kao šef države mora da govori o onome što nas čeka u budućnosti, i „kakve nas posledice očekuju“ ako se stvari ne promene.

– Svi moramo da pomognemo ženama, ali brigu o majci ne može da vodi samo država, već čitavo društvo, privreda… Trudnoća ne sme da bude hendikep niti razlog za otpuštanje sa posla – istakao je Vučić.

Kazao je i da država problemom nataliteta mora da se pozabavi „50 godina unapred“, i da mora da živi „živote naše dece i unučića, da razmišljamo ostavljamo li im zemlju, otadžbinu ili ne“. Takođe, upozorio je da će od broja rođene dece za 15-20 godina zavisiti održivost penzionog sistema, jer će deca koja su danas rođena tada uplaćivati u penzioni sistem. Izneo je i podatak da je 1950. godine u Srbiji bilo 163.297 beba, a 2017. godine skoro 100.00 manje, pri čemu danas imamo veći boj stanovnika. Mislim da je sve jasno kad to kažem – naznačio je on.