Vučić: Molim starije građane da ne izlaze iz kuća, oni su najugroženiji

Podeli:

Ljudi ne moraju da brinu za osnovne životne namirnice, jer imamo zalihe za godinu dana i to da ništa ne radi, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić. Zamolio je starije građane da ne izlaze iz kuća, jer su oni najugroženiji.

Predsednik Srbije je rekao da je za poslednja 24 sata učinjeno mnogo na obezbeđivanju pre svega dovoljno namirnica za period koji je pred nama.

 

Vučić: Nabavio sam još 50 respiratora

Predsednik Aleksandar Vučić naveo je da je jutros nabavio još 50 respiratora, kao i da je od danas „nabavka respiratora državna tajna“.

„Snalazim se, pa me gonite jednog dana što sam narodu nabaljao respiratore“, doado je Vučić.

„Očekuje nas mnogo teže vreme, jer je takvo iskustvo zemalja u koje je virus stigao ranije, u danima pred nama očekujemo veliki rast broja obolelih. Naš cilj je da to smanjimo koliko god možemo“, rekao je Vučić posle sastanka Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti Kovid-19 po privredu..

Predsenik je rekao da imamo dovoljno pšenice i brašna i bez žetve. Isto je i sa uljem i šećerom.

„Sprečićemo izvoz osnovnim životnim namirnicama u narednih mesec dana, a odlukom Vlade biće zabranjen i izvoz dezinfekcionih sredstava“, kaže Vučić.

Mi možemo da kažemo ljudima da će biti teško ali da ne brinu da će biti dovoljno hrane i drugih potrepština, istakao je predsednik.

Vučić penzionerima: Molim vas, ostanite u kući 

Vučić je zamolio starije građane da ne izlaze na ulice i u prodavnice, jer su oni najugroženiji.

„Sva ljubav i pažnja je usmerena ka starijim i molim ih da ne izlaze na ulicu, da ne idu u prodavnice da im potrepštine donesu mlađi, da se ne ljube i ne grle“, apelovao je Vučić.

„Penzioneri, kao boga vas molim, ostanite u kući, naći ćemo načina da vam dostavimo hranu i sve što vam je potrebno. Niko neće da umre od gladi“, dodao je predsednik. 

Predsednik je rekao da Srbiju očekuje teže vreme kada je reč o situaciji sa koronavirusom nego što je bilo do danas, jer se tek može očekivati povećanje broja zaraženih, ali i istakao da je u poslednjih 24 sata država napravila veliki posao u cilju obezbeđivanja pune kotrole i nadzora nad obezbeđivanjem osnovnih životnih namirnica.

„Očekuje nas teško vreme. Mnogo teže nego što je bilo do danas. To mogu da govorim iz iskustva svih zemalja koje su pogođene epidemijom korone“, rekao je Vučić

Istakao da posle 10 ili 12 dana kreće eksponencijalni rast broja obolelih, a pre svega starih.

„Mi smo sada deveti dan i očekujemo veliki rast, da mnogi od nas ostanu bez svojih voljenih, a naš je cilj da to smanjimo koliko god možemo i da obezbedimo da život pobedi u Srbiji“, rekao je Vučić.

Predsednik je izneo podatke da je u Italiji smrtnost od 0 do 29 godina nula zaraženih osoba, od 30 do 50 godina 0,6 odsto, a da dramatično raste kod inficiranih starijih od 60, 70 i 80 godina. Prema njegovim rečima, kod zaraženih koji su stariji od 70 godina smrtnost je 16,65 odsto, a u kategoriji inficiranih starijih od 80 godina procenat umrlih je 19 odsto. 

„Država spremna da pomogne isplatu dela plata“

Kao jednu od socijalnih mera, Vučić je naveo da će država pomoći firmama kojima posao bude obustavljen zbog koronavirusa.

„Koliko god budemo mogli da pomognemo mi ćemo pomoći“, rekao je Vučić i dodao da je država spremna da pomogne isplatu dela plata.

Ukazao je da se sremamo za teže vreme, jer ono predstoji.

„Biće mnogo teško, ali moramo da se ponašamo odgovrnije nego što smo se ikada ponašali“, dodao je Vučić.

Pozivao je ljude da budemo ujedinjen. „Ovo za nas predstavlja najveći mogući izazov i za našu ekomoniju i za sve, ali pre svega za živote ljudi“, rekao je Vučić.

Naveo je da očekuje veliku pomoć od Kine, kao i da će narednih dana razgovarati sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kako bi usaglasili sve akcije oko koronavirusa.

„Tražićemo moratorijum na naplatu kredita na 90 dana“

Vučić je izjavio je da će država tražiti od komerrcijalnih banaka razumevanje u naplati kredita i zatražiti moratorijum, odnosno odlaganje naplate kredita na 90 dana.

Naveo je da će država davati kredite iz Fonda za razvoj sa kamatnom stopom od jedan posto, a naveo je da će biti i drugih mera koje se tiču banaka.

Država, kaže, ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi, pet milijardi više nego što smo imali pre nekoliko godina. „Dakle, nikada snažniji nismo bili“, istakao je Vučić.

Ukazuje da je, na primer, Hrvatska narodna banka nedavno sa 397 milona evra branila kunu, ali da je uprkos tome kuna pala za 1,1 odsto.

„Mi smo spremni da štitimo kurs, da štitimo punu stabilnost u nemogućim uslovima. Imamo 30,5 tona zlata. Ono što je važno, devet tona zlata držimo u Bernu u Švajcarkoj da bismo u svakom trenutku to mogli da naplatimo, da bismo u svakom trenutku mogli da imamo efektivni novac“, rekao je Vučić.

Poručio je građanima da ne treba da budu uplašeni i da su naša monetarna i naša fiskalna stabilnost neupitni.

„Ako sam zbog nečega u svoj ovoj nesreći srećan, to je što smo napravili sistem u prethodnih pet godina koji je desetrostruko jači i desetostruko bolji nego što je nekada bio“, rekao je Vučić.

Naveo je da će guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanaka Tabaković u narednim danima izaći u javnost sa novim rešenjima.

„Ali ćemo tražiti od komercijanih banaka razumevanje za moratorijum na naplatu kredita na 90 dana, dakle tri meseca, koliko kriza od korone traje, ali biće tu i drugih mera vezano za banke“, rekao je Vučić.

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga