Vraćanje kilometraže u značajnoj meri utiče na cenu vozila!

Podeli:

Opšte je poznato da vozači raznih zemalja pretenduju da zamene svoje automobile na svake 3 do 5 godine. To znači da će oni prodati stare i kupiti novije automobile 2 do 3 puta u periodu od jedne decenije. Tu se javlja problem štelovane kilometraže koji je veoma izražen, tako da se ljudi suočavaju sa velikim gubicima kada kupuju automobile.

Prevare u obliku štelovane kilometraže su, složićemo se, jedan od najvećeg problema na tržištu polovnih automobila u celom svetu. Takođe, u očima zakona je veoma teško prepoznati krivca koji je učestvovao u štelovanju kilometraže. I baš zbog zastupljenosti ovog trenda, nepošteni prodavci dižu vrednost svojim automobilima radeći očiglednu stvaru – lažiranje originalne kilometraže.

Najveća platforma za proveru istorije automobija, carVertical, je odradio detaljno istraživanje kako bi saznao koji automobili imaju najčešće štelovanu kilometražu. Preko 570.000 izveštaja automobila su analizirani kako bi se postigli precizni rezultati. Takođe, istraživanje pokazuje koliko su novca kupci izgubili prilikom kupovine automobila koji ima vraćenu kilometražu.

Dominacija dizelaša

Prema izveštajima rađenih u 2020. godini najveći broj lažiranja kilometraže je prepoznat kod automobila koji imaju dizel motore. Gotovo da je kod tri četvrtine (74.4 posto) svih izveštaja prepoznat ovaj fenomen štelovanja kilometraže. Ko što znamo, dizelaši su pouzdan izbor kod vozača koji prelaze velike distance svakog dana. To je zapravo glavni razlog što dosta polovnih automobila ima lažirane brojke kada je u pitanju kilometraža.

Sa druge strane, kod benzinaca se znatno ređe javlja problem štelovane kilometraže. Tek samo 25 posto svih proverenih automobila ima vraćene kilometre. Ali, ovo se da promeniti u budućnosti zato što se odnos prodatih dizelaša i benzinaca gotovo izjednačio  u proteklih par godina.

Sa samo 0.6 posto slučajeva, automobili na električni pogon, kao i hibridi, se veoma retko nalaze u statistici ove prevare.

Prost zločin, velika dobit ili gubitak

Performansa automobila se javlja kao jedan od glavnih razloga zbog čega je ova prevara popularna u krugovima nepoštenih preprodavaca. Merač kilometraže se može naštelovati veoma lako,  i to za samo par stotina evra. Čak i noviji modeli, koji imaju jake softvere i sigurnosne sisteme, potpadaju pod ovaj ružan trend. Naizgled svega, najveća je šteta koja se odražava na društvo i pojednica. 

U carVertical istraživanjima, u zavisnosti od godišta, stanja i korišćenosti automobila, vraćena kilometraža može da poveća vrednost automobila čak za 25 posto. Podaci pokazuju da cena vozila koji se uvezu iz USA, se obično uveća čak za neverovatnih 6000 evra. I sve je to omogućeno prostim vraćanjem kilometreaže.

I zato, bez prave slike o istoriji automobila, kupac može preplatiti vozilo i to za par hiljada eura.

Stariji automobili imaju veće razlike u kilometraži

Prema podacima istraživanja, najčešći automobili kojima je vraćena kilometraža su oni napravljeni između 1991. i 1995. Vozila u ovoj starosnoj grupi imaju prosek vraćene kilometraže od 80.000 kilometara. 

Tu zapravo i nema puno iznenađenja, jer su stariji modeli jednostavniji za štelovanje sa tehničke strane. Baš zato je i lakše da se vrati kilometraža na ovim automobilima.

Pored toga, vozila napravljena između 2016. i 2020. godine imaju u proseku oko 36.000 kilometara vraćene kilometraže. U to ime, šteta u finansijskom smislu može biti i do nekoliko puta veća nego kod starijih automobila.

Takođe, istraživanja pokazuju da u nekim slučajevima, prevara oko kilometraže može da dostigne između 200.000 i 400.000 kilometara.

Mnogi kupci polovnjaka nisu svesni istorije automobila koji bi želeli da kupe. Na sve to, neki prodavci uopšte ni ne znaju kroz šta su im sve automobili prošli. Izveštaj istorije automobila pruža određene činjenice koje mogu biti od pomoći kako biste izbegli kupovinu lošeg automobila. Takođe, ovaj izveštaj pomaže i oko pregovaranja, posebno oko cene.

Dvadeset pet posto vrednosti automobila se čini kao jak razlog da se proveri istorija automobila pre kupovine!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor,foto:carvertical

foto:pixabay

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga