Višemilionska prevara preko „Fejsbuka“, uhapšena trojica mladića

Podeli:

Trojica muškaraca iz okoline Vršca privedena su zbog sumnje da su hakovali nekoliko naloga na „Fejsbuku“ i u ime oštećenih devojaka tražili da se uplati po 500 dinara dovodeći ljude u zabludu da pomažu svojim prijateljicama. Oni su na taj način prisvojili više miliona dinara. Određeno im je zadržavanje do 48 sati.

Uhapšeni su M. P. (1991), J. D. (1982) i G. A. (1992) iz okoline Vršca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka, prevare i falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica, saopštio je MUP.

M. P. je osumnjičen da je u periodu od oktobra do dana hapšenja neovlašćeno preuzimao profile većeg broja ženskih osoba na društvenoj mreži Fejsbuk, slao sa njih privatne poruke putem „mesindžera“ ka drugim profilima koji imaju status prijatelja i tražio novčanu pomoć od 500 dinara, dovodeći ih u zabludu da pomažu svojim prijateljicama.

Od oštećenih je, kako se sumnja, tražio da mu u to ime fotografišu i pošalju slike svojih platnih kartica, a potom s obzirom na to da je imao broj platne kartice i takozvani CVC kod, davao naloge banci za transfer raspoloživog novca sa računa prema nalozima za klađenje otvorenim u pojedinim kladionicama na ime osumnjičenih J. D. i G. A.

Njih dvojica se terete da su zatim podizali novac u gotovini sa svojih naloga u kladionicama i davali ga M. P., od koga su dobijali određeni procenat kao nagradu.

Na ovaj način sva trojica su, kako se sumnja, ostvarili za sebe protivpravnu imovinsku korist od više miliona dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Akcija su izveli pripadnici MUP-a, SBPOK-a, Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal.

Izvor:rts.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga