Više aktivno zaraženih virusom kovid – 19 u Zrenjaninu

Podeli:

Foto: pexels.com

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, bitku sa kovidom 19 izgubilo 35 pacijenata. Potvrđeno je novih 2.732 slučaja zaraze koronavirusom, od testiranih 10.898 uzoraka.

Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao vanrednu, sa stabilizacijom trenda obolevanja na visokim nivoima. U ovom trenutku na teritoriji 44 opštine i gradova situacija se ocenjuje kao vanredna. Epidemiološka situacija se ocenjuje kao nepovoljna na teritoriji opštine Titel.

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 794 novih slučajeva. U strukturi novih slučajeva 675 (85,0%) je dokazano brzim antigenskim testom. Ovi pacijenti, predstavljaju  rezervoare zaraze koji u bliskom kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do pojave većeg broja novoobolelih. Manji broj novoobolelih je potvrđen PCR testom nakon negativnog brzog testa. Najveći broj novoobolelih je registrovan u Novom Sadu, 179, među kojima, takođe dominiraju pacijenti potvrđeni brzim antigenskim testom.

Među novoobolelima i dalje dominira radno aktivno stanovništvo, a među njima najveći deo čine osobe uzrasta 30 do 50 godina.

Institut ovu situaciju smatra krajnje nepovoljnom i očekuje produženje epidemijskog talasa.

Institut smatra da u narednom periodu treba dodatno posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 22.503. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 5.316, u Pančevu i Zrenjaninu više od 1500, u Subotici ih je trenutno više od 1400. U ostalim opštinama trenutno je manje od 1000 registrovanih aktivnih slučajeva.

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga