Upoznajte zvanično najbolji burger!

Podeli:

Ljubitelje dobre hrane obradovaće vest da se upravo u Zrenjaninu pravi najbolji burger, sudeći prema mišljenju hrvatske publike na Burger vikendu u Čakovecu. Tragom ove informacije (i mirisa, naravno) došli smo u zrenjaninski restoran „Bistro Funk“, toplo lokalno mesto gde je glavni kuvar i vlasnik restorana Gele koji ništa ne propušta slučaju.

Foto: Burger vikend Čakovec/Facebook
Foto: Burger vikend Čakovec/Facebook

– Na poziv kolege kuvara Marka Palfija odlučili smo da se okušamo na Burger vikendu u Čakovecu – počinje priču Dušan Žarkov Gele – Trebalo nam je 30 sekundi da donesemo odluku o odlasku u Hrvatsku i mogu da kažem da je učešće na Burger vikendu jedno, pre svega, divno i nezaboravno iskustvo!

Tročlana ekipa iz Zrenjanina, predvođena Geletom, osmislila je burger, pripremila se i – pokorila ljubitelje dobrog zalogaja u Čakovecu! Zašto je dobar utisak kod publike baš najvažniji, objašnjava nam Dušan:

– Burger vikend zapravo nema profesionalni žiri. Odluku o najboljem burgeru donosi isključivo publika, odnosno posetioci i degustatori i u tome leži čar ovog događaja. Mi smo čak imali i moto kojim smo se predstavili, a on je: „Glasajte za nas, da budemo barem drugi u gostima“!

Foto: Burger vikend Čakovec/Facebook

Svako ko je gricnuo burger iz Zrenjanina imao je samo reči hvale za umetnički rad kuvara Geleta. Komentari su bili isključivo pozitivni, što je bilo iznenađenje i za samu ekipu iz Zrenjanina, a bogami i za organizatore. Tokom tri dana boravka na Burger vikendu, Gele i ekipa pripremili su skoro 1500 burgera (na radost svih onih koji su imali sreću da ih probaju).

– Čakovec i uopšte cela okolina tog grada je regija krompira i bukvalno ništa ne jedu bez njega. Zato smo, uz naših 1500 burgera, pripremili i blizu 700 porcija pomfrita – kaže Dušan.

Ekipa iz Zrenjanina pripremila je tri vrste burgera od mesa i jedan vege burger. Posetiocima su ponudili čizburger (cheeseburger), traflburger (truffleburger) i smokiburger (smokieburger) koji je ujedno i doneo pobedu. Nagrađeni specijalitet sastojao se iz dva manja burgera od 80 grama, sira, slanine, crvenog luka, uz domaći roštiljski sos (barbecue sauce) po izvornom receptu „Bistro Funka“ i domaće kisele krastavce.

Foto: Burger vikend Čakovec/Facebook
Foto: Burger vikend Čakovec/Facebook

– To je i politika našeg restorana. Sve što možemo sami da napravimo, mi to i uradimo. Mislim da je to bilo presudno. Pekli smo na ćumuru, što je dalo dodatni šmek, kada se dim „veže“ za meso, i ima potpuno drugačiji ukus.

Krajem meseca, u restoranu „Bistro Funk“ planira se i jedinstveni Burger Day. Geletova ideja je da to bude 28. maja, baš na Svetski dan burgera, organizovanjem Burger zabave. Uz puno dobrih burgera, kvalitetnog pića i muzike, ekipa iz „Bistro Funka“ kaže da će druženje potrajati dok ima makar jedan gost na nogama!

Na kraju, posmatrajući maestra Geleta kako priprema burgere, nismo primetili nijedan „tajni“ sastojak kojim bismo mogli da opravdamo toliko dobar zalogaj. Na naše pitanje „u čemu li je tajna“ burgera po kojem je poznat, Dušan Žarkov Gele skromno nam je priznao:

– Strast i ljubav. Ništa drugo.

Foto: Burger vikend Čakovec/Facebook

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga