Danas je Svetski dan porodice

Podeli:

Ujedinjene nacije su pre četvrt veka donele odluku da 15. maj bude proglašen za Dan porodice sa namerom da se istakne značaj porodice za društvo i njen uticaj na svetska kretanja, ali i da se podigne standard života porodicama širom sveta. Ovaj praznik označava srce ispod krova kuće, što su simboli zdravog porodičnog života.

Mentalno i fizičko zdravlje svakog od nas zavise od toga koliko su u ravnoteži naš privatni i profesionalni život. Deo porodice iz koje smo potekli uvek nosimo sa sobom. Takođe, porodica koju kasnije formiramo definisana je kroz stavove i vrednosti prisutne u našim svakodnevnim aktivnostima, gde svaki član daje svoj doprinos. Zato je svaki dan proveden sa porodicom veoma važan i treba da mu se posvetimo.

Ove godine Dan porodice ima temu: uticaj porodice na podizanje svesti o klimatskim promenama, uz poseban osvrt na unapređenje obrazovanja, praktičnog iskustva i uzgoja zdrave hrane.

Za stvaranje čvrstih veza između članova porodice pored čestih razgovora značajno je da porodica ima zajedničke aktivnosti u vidu pripreme hrane, vremena koje članovi provedu zajedno za stolom, u društvenim igrama, na izletima, proslavama, ali i da jedni drugima budu podrška u manje prijatnim trenucima. Prednosti odrastanja u stabilnoj porodici su mnogobrojne: razvijeno kreativno i kritičko razmišljanje, lako donošenje odluka na osnovu dostupnih činjenica, brzo prilagođavanje nastaloj situaciji, sposobnost da se prepozna realna opasnost, visok stepen odgovornosti prema svim obavezama, razumevanje za potrebe drugih i saosećanje sa drugim ljudima. Takođe, ljudi koji su imali zdrave porodične odnose gledaju na život sa vedrije strane, što im pomaže da se lakše uhvate u koštac sa svim problemima i izazovima u životu. Oni kroz svoje aktivnosti dalje prenose sve što su naučili u porodici i na taj način imaju uticaj na druge ljude. Time mogu oplemeniti i živote osoba koje su potekle iz disfunkcionalnih porodica i na taj način im pomoći da prevaziđu situacije u kojima se teže snalaze.

Danas je Dan porodice. Požurite kući, opustite se i uživajte. Ništa ne može da nadoknadi vreme koje propustite u odrastanju Vaše dece ili da zameni Vaše prisustvo kada ste potrebni partneru.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga