Ulica Laze Kostića – Može li se rešiti problem nepropisnog parkiranja?

Podeli:

Našoj redakciji u poslednje vreme obratilo se dosta građana u želji da saznaju zbog čega se stvara tolika saobraćajna gužva u ulici Laze Kostića i da li je moguće kazniti sve one koji se bahato parkiraju na putu. U saobraćajnoj policiji Zrenjanin saznajemo da se intenzivno radi na opominjanju i kažnjavanju lica koja se nepropisno parkiraju ne samo u ulici Laze Kostića već i u još nekim gde se stvara gužva.

Na koji način saobraćajna policija sankcioniše nepropisno parkiranje u ovoj ulici? Da li su i kakve akcije vršene u poslednje vreme?


Pripadnici saobraćajne policije u Zrenjaninu svakodnevno kontrolišu nepropisno parkiranje u čitavom gradu, pa tako i u Ulici Laze Kostića u kojoj je saobraćajnim znakom zabranjeno zaustavljanje i parkiranje vozila.
S obzirom na to da je u ovoj ulici pojačan intenzitet saobraćaja, da je jedan deo saobraćajnom signalizacijom označen kao zona škole, da ima veliki broj trgovinskih, ugostiteljskih i drugih objekata, u cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, pozornici pojačano kontrolišu ovaj deo grada i dokumentuju i sankcionišu prekršaje nepropisnog parkiranja.
Takođe, kako u ovoj ulici, tako i u ostalim delovima grada, u prethodnim mesecima, u saradnji sa radnicima parking servisa, policija sprovodi pojačane kontrole nepropisnog parkiranja. Tokom prethodne godine, u Zrenjaninu je otkriveno 740 prekršaja nepropisnog parkiranja i zaustavljanja vozila, dok su od početka ove godine sankcionisana 204 ova prekršaja.


Koliko je vremenski dozvoljeno da se vozilo zaustavi na drumu uz upaljena sva četiri žmigavca?


Dozvoljeno je do tri minuta, na mestima gde to u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima nije zabranjeno, a za to vreme vozač ne sme da napusti vozilo, a ukoliko to učini, to se već smatra parkiranjem.


Kakve su kazne za vozače koji prekrše zabranu parkiranja na drumu?


Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima za nepropisno parkiranje vozila propisane su novčane kazne u fiksnom iznosu od 5.000 dinara, a ukoliko se kazna plati u roku od osam dana, ona će iznositi 2.500 dinara.

Da li ima i koje su to ulice u gradu sa sličnom problematikom parkiranja?


U gradu Zrenjaninu, uočeno je da se vozači osim u Ulici Laze Kostića, nepropisno parkiraju i u ulicama Đure Jakšića, Jug Bogdana, Pupinovoj, Keju 2. oktobra i Gundulićevoj, a pripadnici saobraćajne policije u ovim ulicama svakodnevno otkrivaju i sankcionišu ove prekršaje.


Apelujemo na vozače da ne parkiraju i zaustavljaju svoja vozila na mestima gde je to zabranjeno, jer time ugrožavaju bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju, ometaju odvijanje saobraćaja, kao i kretanje pešaka.

Takođe, apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da se dosledno pridržavaju svih propisa jer tako čuvaju svoju i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga