Ukoliko želite da radite u Nemačkoj, ovo su novi uslovi koje morate da ispunite

Podeli:

Na konferenciji za novinare, direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap rekao je da će stanovnicima Zapadnog Balkana biti dosta teže otići u Nemačku, jer, više neće uživati priviligije u odnosu na stanovnike iz drugih delova sveta.

Provera znanja nemačkog jezika i uvođenje starosne granice za stanovnike Zapadnog Balkana koji bi da emigriraju u Nemačku novine su Zakona o emigraciji čija primena će početi 1. marta 2020. godine, kažu u Nemačko-srpskoj privrednoj komori.

Naveo je da će ubuduće znanje nemačkog jezika stanovnika Zapadnog Balkana koji bi da odu u Nemačku morati da bude na visokom nivou, što ranije nije bio slučaj.

Takođe, kaže, postojaće starosna granica, koja ranije nije postojala.

Knap, međutim, nije precizirao do koje starosne dobi će stanovnici Zapadnog Balkana moći da odlaze u Nemačku, ali je najavio da će o novim rešenjima nemačkog Zakona o emigraciji biti reči u petak, 22. novembra u Beogradu, na konferenciji „Zapadni Balkan i nemačka privreda: Investicije – Dobavljačke inicijative – Mobilnost“.

– Na konferenciji u petak želimo da razjasnimo sva pitanja u vezi sa novim zakonom – rekao je Knap i dodao da će na tom skupu biti reči o tome kako će u buduće izgledati procedure.

Kaže i da Nemačka uvodi propis koji će važiti za ceo svet.

Osim emigracije u Nemačku, Knap kaže da će na konferenciji u petak biti analizirano stanje zajedničkih projekata, govoriće se o nemačkim investicijama u Srbiji, a biće predstavljena nemačka incijativa za nalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana.

Za tu inicijativu je rekao da je prethodnih godina bila uspešna, jer su, dodaje, mnoga preduzeća iz regiona postala dobavljači nemačkih kompanija.

Na tom skupu će se, kaže, govoriti i temi demografija i privreda i o tome kako će se emigracija odraziti na stanovništvo zemalja Zapadnog Balkana.

Knap je najavio i multikongres „Serbian Visions“ koji će biti održan u Beogradu u petak i subotu po peti put, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Taj događaj će, kaže, okupiti predstavnike nevladinih i strukovnih organizacija za koje navodi da igraju važnu ulogu u razvoju zemlje i u evropskim integracijama.

– Cilj koji nas pokreće su evropske integracije. I ove godine ćemo u okviru multikongresa imati 40 manifestacija u oblasti obrazovanja, kulture, zdravstva, zaštite životne sredine, investicija, ljudskih prava… – rekao je Knap.

Direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda PKS Mihailo Vesović naveo je da je raznolikost tema kvalitet manifestacije „Serbian Visions“, a da će takva vrsta razgovora doprineti da kompanije i privreda kroz svoje aktivnosti stvaraju bolje uslove za poslovanje, ali i bolje uslove za život.

I zagađenje životne sredine u fokusu

Najavio je da će u okviru tog mulitkongresa PKS potencirati četiti teme i to sertifikaciono telo, elektronski pečat i potpis, predstavljanje mape puta cirkularne ekonomije za koju kaže da je odgovor za unapređenje efikasnosti i smanjenje zagađenja životne sredine, uštedu i nove načine poslovanja budući da je za neku kompaniju sirovina ono što je za neku drugu otpad.

Vesović kaže da će jedna od tema biti i podrška investicijama i da će to biti prilika da se predstavi pravi pregled podsticaja za privedu, uključujući podsticaje i na republičkom i na lokalnom nivou.

Četvrta tema biće, navodi, program promocije preduzetništva i samozapošljavanja za koju kaže da je bitna za početnike u biznisu, i dodaje da je važna tema i dualno obrazovanje koje omogućava da obrazovni sistem bude što bliži privredi.

Izvor:Tanjug

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga