Ujedinjeni festivali Srbije apeluju na organizatore događaja da poštuju propisane mere i podstiču vakcinaciju mladih

Podeli:

Ujedinjeni festivali Srbije, koje čine EXIT, Arsenal fest, Lovefest, Beerfest, i Nišville, apeluju na sve organizatore muzičkih događaja da strogo poštuju mere koje su propisali nadležni organi, a u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa. Ističemo da je to jedini način da se spreči širenje zaraze i održi srpska manifestaciona privreda, kao jedna od retkih u svetu koja je pronašla bezbedan način na koji može da se održava.

Tokom trajanja ovogodišnjeg EXIT festivala sprovedeno je naučno istraživanje koje je realizovalo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad, a čiji je cilj bila procena uticaja održavanja EXIT festivala na širenje virusa Kovid-19, kao i stepen efikasnosti „Safe Events Serbia“ bezbednosnog protokola, koji je rigorozno primenjen upravo na festivalu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Direktor Doma Zdravlja Veselin Bojat izjavio je da ,kako na osnovu istraživanja, tako i na osnovu kretanja dnevnog broja novozaraženih u Novom Sadu, EXIT festival nije bio mesto masovnog zaraživanja virusom. 

Ujedinjeni festivali Srbije u saopštenju ističu da svi učesnici manifestacionoj privredi moraju pokazati visok stepen odgovornosti i poštovati sve propisane mere, jer u suprotnom mogu ugroziti oporavak manifestacione privrede koja je gotovo ugašena nakon zabrane rada od preko 16 meseci.

-Pozivamo organizatore događaja, muzičare i sve javne ličnosti da podstiču vakcinaciju mladih, jer je vakcina jedino sredstvo koje imamo u borbi protiv virusa, a u težnji da se što pre vratimo normalnom životu, bez ikakvih ograničenja i zabrana- navodi se u saopštenju Ujedinjenih festivala Srbije.

Podsećamo da su na snazi mere za okupljanja do 500 ljudi, kao i da je za događaje iznad tog broja okupljenih neophodna posebna dozvola Kriznog štaba. Dozvola od Kriznog štaba dobija se na osnovu bezbednosnog protokola „Safe Events Serbia“, prema kojem se ulazak na događaje kontroliše i ograničava na one koji imaju Digitalni zeleni sertifikat (što znači da su vakcinisani ili imaju antitela nakon preležanog virusa Kovid-19) ili su negativni na PCR, odnosno brzom antigenskom testu.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga