Uhapšeni privrednici iz Zrenjanina

Podeli:

Dva odgovorna lica privrednih društava iz Zrenjanina lišena su slobode zbog sumnje da su izvršili krivično delo poreske utaje, čime je oštećen budžet u iznosu od oko 76,5 miliona dinara.
Kako se navodi u saopštenju Poreske uprave, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva njima je određena mera zadržavanja do 48 časova.

Osumnjičeni su u periodu od maja 2015. do marta 2019. godine za obavljanje poslova iz raznih oblasti – prevoz, popravka, remont i održavanje mašina, razne usluge iz oblasti građevinarstva, konsalting i drugi poslovi, angažovali nepoznata fizička lica „na crno“ bez zaključivanja ugovora.

Njima su za izvršene poslove naknadu isplaćivali u gotovini, koju su podizali sa tekućih računa privrednih društava.

Radi pravdanja utroška gotovine, organizovali su sačinjavanje fiktivne dokumentacije o navodnom prometu dobara i usluga koju su dali da se evidentira u knjigovodstvu.

Na taj način izbegnuto je plaćanje PDV-a u iznosu od 5.837.450 dinara, poreza na dohodak građana – na druge prihode fizičkih lica u iznosu od 44.251.289 dinara i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u iznosu od 26.430.280 dinara.

Osumnjičena lica će, uz krivične prijave, biti sprovedena u Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu, gde će biti i saslušani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:Tanjug

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga