U Srednjobanatskom okrugu 592 osobe zaražene virusom kovid 19

Podeli:


U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu danas je održana 60. sednica Okružnog štaba za vanredne situacije. Na sednici kojom je predsedavala načelnica i komandant Okružnog štaba Snežana Vučurević razmatrana je aktuelna epidemiološka situacija na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga, stanje vodostaja na banatskim vodotocima i Predlog godišnjeg izveštaja o radu Okružnog štaba za vanredne situacije Srednjobanatskog upravnog okruga za 2020. godinu.

Na osnovu prezentovanih podataka na sednici je zaključeno da je na teritoriji Okruga epidemiološka situacija stabilna. Od početka januara beleži se kontinuirani i značajan pad novoobolelih, ali s obzirom da je na snazi vanredna situacija, preporučuje se građanima da se i dalje pridržavaju propisanih mera zaštite i sprečavanja širenja koronavirusa.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin zaključno sa 3. 2. 2021. godine ima 592 aktivna slučaja, od čega Zrenjanin ima 390, Novi Bečej 78, Sečanj 59, Žitište 40 i Nova Crnja 25.
Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ postepeno izlazi iz kovid sistema i vraća se svojim redovnim aktivnostima. Vakcinacija protiv korona virusa odvija se po planu, na osnovu spiskova koji se dobijaju od e-Uprave i to na dva punkta, u zgradi Specijalističke poliklinike u Zrenjaninu i u sportskoj hali Medison. Trenutno se sprovodi vakcinacija najstarijih sugrađana i onih sa hroničnim oboljenjima, kao prioritetnim grupama, kao i zdravstvenih radnika. Do sada je u Okrugu vakcinisano 8819 osoba iz prioritetnih grupa, 471 zdravstveni radnik i 111 osoba zaposlenih u socijalnim ustanovama kao i njihovih korisnika. Samo u Zrenjaninu vakcinisano je 6024 građana. Osim toga, juče su krenule tri mobilne ekipe zrenjaninskog doma zdravlja koje će na terenu vakcinisati osobe koje su nepokretne. U ostalim lokalnim samoupravama vakcinacija se sprovodi u domovima zdravlja.

S obzirom na povećane količine padavina u nekoliko prethodnih dana, na banatskim vodotocima raste vodostaj. Najviše je problematičan Tamiš, ali trenutno nema problema i kritičnih mesta na nasipima zbog povećanja vodostaja. Stanje vodostaja je stabilno, ali u nivou redovnih odbrana od poplava.
Na sednici je razmatran i prihvaćen Predlog godišnjeg izveštaja o radu Okružnog štaba za vanredne situacije Srednjobanatskog upravnog okruga Zrenjanin za 2020. godinu, koji će biti dostavljen Republičkom štabu za vanredne situacije na razmatranje i usvajanje.

Na kraju sednice načelnica i komandant Okružnog štaba Snežana Vučurević iznela je informaciju o pojačanim i ciljanim inspekcijskim nadzorima republičkih, pokrajinskih i lokalnih inspekcija nad primenom propisanih protivepidemijskih mera, prema kojoj je od kraja oktobra 2020. godine i zaključno sa 31. januarom 2021. godine ukupno sprovedeno 3316 inspekcijskih kontrola, podneto 25 prekršajnih prijava i izrečeno 20 prekršajnih naloga protiv prekršilaca mera. Takođe je istakla dobru saradnju sa lokalnim samoupravama i Policijskom upravom Zrenjanin

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga