U privatnom domu za odrasla i starija lica „Starčević“ zaraženo 27 osoba koronavirusom

Podeli:

U Baroknoj sali Gradske kuće održana je jutros 59. sednica Štaba za vanredne situacije. Najvažnija tačka dnevnog reda bila je aktuelna situacija na teritoriji Srednjobanatskog okruga Zrenjanina usled epidemije koronavirusa. 

Gradonačelnik Simo Salapura se oglasio nakon sastanka i ukazao na ozbiljnost epidemiološke situacije. 

„Situacija je ozbiljna, imamo veliki pritisak na naš zdravstveni sistem. Za samo jedan dan imamo zaraženih koliko gotovo za više od mesec u ovom trećem talasu. Krizni štab jeste razmatrao i razmatra mogućnost uvođenja vanredne situacije“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. 

Vanredna situacija podrazumeva nepopularne mere za privredu i za ekonomiju, ali neophodne mere za zaštitu zdravlja, stanovnika i zdravstvenog sistema.

Kako je istakao, usklađivaće se odluke na lokalu sa donetim republičkim, koje će biti primenjene i na teritoriji grada Zrenjanina. 

Situacija postaje ozbiljna, rekao je Salapura. 

„U privatnom domu za starija lica pojavio se virus i ukupno je obolelo 27 štićenika, uključujući i medicinsko osoblje. Odmah su ekipe Zavoda za zaštitu zdravlja izašle na teren. Prema rečima rukovodstva Doma za stare, oni su preduzeli dodatne mere sa njihovim lekarima i prate svakodnevno situacije njihovih štićenika i korisnika njihovih usluga“, rekao je Salapura. 

Grad Zrenjanin ih je povezao sa Domom zdravlja i Opštom bolnicom i pružio pomoć. U privatnom domu je 15 osoba negativno na virus i oni su smešteni u posebnom objektu, kako bi bili izolovani od žaraženih. 

„Virus je ušao u svaku ustanovu i svaku organizaciju. Ono što je nama jako bitno je da sačuvamo medicinski sistem“, potvrdio je Salapura. 

Ponovo je upućen apel ljudima da koriste sve preporučene mere, da nose masku, drže odstojanje i da redovno peru i dezinfikuju ruke. 

Svako treba da da svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa.

 

 

 

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga