Razmatra se uvođenje vanredne situacije u Zrenjaninu

Podeli:

Na današnjoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije, Srednjobanatskog upravnog okruga održanoj u Gradskoj kući, direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin dr Zdravko Ždrale izneo je najnovije epidemiološke podatke za naš region, i ocenio ih kao “veoma zabrinjavajuće i složene”.

– Najnoviji podaci koji su stigli iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine govore da je Zrenjanin među pet najugroženijih gradova u Srbiji, a kada govorimo o aktivnim slučajevima zaraze koronavirusom, kao najvažnijem pokazatelju, trenutno je takvih osoba u gradu Zrenjaninu 439, što po glavnom epidemiološkom podatku koji se prati, prevalenci, iznosi 379,1. Ostala mesta su takođe u pogoršanju, u Žitištu je 15 aktivnih slučajeva, Sečnju 9, Novom Bečeju 28 i Novoj Crnji 17. Brojevi dovoljno govore, PCR laboratorija Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu radi non-stop i juče su, na praznik, testirane 122 osobe, od kojih je 75 pozitivno na koronavirus. To je značajno više od 50 procenata, a toj strukturi pozitivnih je 66 novih slučajeva, 9 su oni kod kojih je na kontrolnom testu ponovo potvrđeno prisustvo virusa. Dan uoči praznika, u utorak, od 120 testiranih, 69 je bilo pozitivnih – naveo je dr Ždrale.  
 
 
 
Rekao je i da je, s epidemiološkog i stručnog aspekta, preporuka da se uvede vanredna situacija na teritoriji Zrenjanina, na granici je i u opštinama Nova Crnja i Novi Bečej, s tim da se sačekaju i isprate i odluke Kriznog štaba na nivou države, ali i pre toga potrebno je drastično pojačati nadzor nad primenom postojećih mera i na sve načine i konstantno apelovati na svest građana.    
– Opšta bolnica “Dr Đorđe Joanović” pripremila je dodatne kapacitete za prijem kovid-pacijenata, razmatraju se i neki kadrovski zahtevi u Plućnoj bolnici i primarni nam je zadatak da očuvamo zdravstveno i stručno osoblje, kako bi mogla da se kontroliše ova znatno pogoršana situacija. Imamo svu neophodnu opremu, najsavremenije aparate za obradu uzoraka na dnevnom nivou, ali to ništa ne znači, niti je oprema u funkciji, bez ljudskog faktora – kazao je dr Ždrale.   
 
 
 
U obraćanju nakon sednice, gradonačelnik Zrenjanina je ponovio da je situacija veoma ozbiljna i da zdravstveni sistem grada trpi veliki pritisak. U samo jednom danu, naveo je,  zaraženo je više sugrađana nego što je to proletos bilo za mesec dana.
– Gradski štab za vanredne situacije razmatra mogućnost uvođenja vanredne situacije, koja podrazumeva nepopularne mere, pre svega za našu privredu i ekonomiju, ali i neophodne mere za zaštitu zdravlja, zaštitu stanovnika, zaštitu našeg zdravstvenog sistema. Rukovodićemo se odlukama republičkog štaba koji danas zaseda i u skladu s tim donećemo mere koje će biti primenjene na teritoriji Grada Zrenjanina. Neophodno je da svako, ličnim primerom, svaka ustanova i institucija, da doprinos u borbi protiv ovoga što nam se dešava – a to je negativan, visok trend rasta slučajeva obolelih u našem gradu – rekao je gradonačelnik i dodao da smo ovaj, treći epidemiološki talas, dočekali pripremljeni, ali da su aktuelni epidemiološki podaci zabrinjavajući.  
 
– Povećali smo i broj kreveta, unapredili dijagnostiku, povećali broj testiranja, broj osoblja koji će dočekati treći talas, broj kiseoničkih mesta, ali situacija postaje zaista ozbiljna i ja ponovo apelujem da se pridržavamo propisanih mera, što, pre svega, podrazumeva nošenje maske, održavanje distance i apsolutno izbegavanje bilo kakvih kontakata – poručio je danas gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.  
 
 
 
 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga