U kasarni zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije svečano obeležen Dan Banatske brigade

Podeli:

U kasarni “Narodni heroj Svetozar Marković Toza” u Zrenjaninu danas je svečano obeležen dan Banatske brigade, 17. novembar, koji se proslavlja zajedno s Praznikom grada Zrenjanina, odnosno danom oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

Proslava je počela u krugu kasarne tehničko-taktičkim zborom, prikazom vojnog naoružanja i opreme, uz prisustvo više od hiljadu učenika završnih razreda zrenjaninskih srednjih škola. Potom je održana i svečana akademija, u prisustvu predstavnika Komande za obuku Vojske Srbije, Banatske brigade, lokalne samouprave, Srednjobanatskog upravnog okruga, civilnih lica na služenju u Vojsci Srbije, kao i predstavnika verskih zajednica, institucija, javnih ustanova i udruženja sa teritorije grada. U ime Grada Zrenjanina, prisustvovali su gradonačelnik Simo Salapura i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić.

 

Banatska brigada, sa sedištem u Zrenjaninu, organizaciono pripada Komandi za obuku Vojske Srbije, a u njeno ime, svečanosti je danas prisustvovao pukovnik Predrag Bučevac. Prenete su ovom prilikom i čestitke načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, kao i komandanta Komande za obuku, general-majora Željka Petrovića.  U ime Grada Zrenjanina, pripadnicima Banatske brigade praznik je čestitao gradonačelnik Simo Salapura. Obraćajući se prisutnima, rekao je da današnji dan nije odabran slučajno za praznik.

“Oslobođenje grada u Prvom svetskom ratu jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji grada. Ostvareno je zahvaljujući herojskim podvizima srpske vojske, naših slavnih predaka čija su dela nadživela i vreme u kom su živeli i sve kasnije periode u kojima su se nalazili država i njeni stanovnici. Vojska Srbije nastavlja danas blistavu ratničku tradiciju i baštini ratne pobede na nizu frontova tokom Prvog svetskog rata, od Cera i Kolubare, do Solunskog fronta i završnih borbi za oslobođenje zemlje i naših sunarodnika severno od Dunava”, kazao je. Podsetio je i na činjenice koje govore da je upravo u novembru 1918. godine, po prvi put u istoriji, srpska vojnička čizma stupila na tlo Vojvodine.

“Čuveni “Gvozdeni puk” pukovnika brigadira Ristića, deo Prve armije vojvode Bojovića, osmog novembra oslobodio je Pančevo, sedamnaestog Veliki Bečkerek, dvadesetog Veliku Kikindu. U Banatu, do kraja novembra, više nije bilo austrougarskih znamenja, niti neprijateljskih vojnika”, istakao je gradonačelnik i dodao da se ponosimo tom našom slavnom istorijom, da se ponosimo i našom vojskom danas, da se sećamo naših oslobodilaca i u ovom trenutku radimo mnogo toga da ovaj grad bude dobro mesto za investiranje, za život i za rad.“To je najbolji način da im se odužimo za njihova dela”, rekao je.

Ukazao je na značaj prisustva Vojske Srbije u Zrenjaninu i posebno istakao veoma dobru saradnju između Garnizona, Banatske brigade i Grada Zrenjanina. To je prepoznato i od strane Banatske brigade, te je ovom prilikom pukovnik Aleksandar Dedić gradonačelniku uručio zahvalnicu za pruženu pomoć i podršku u realizaciji zadataka i doprinos izgradnji operativnih i funkcionalnih sposobnosti Banatske brigade.  Komandant Banatske brigade, pukovnik Dedić, uputio je posebne pozdrave pripadnicima jedinice koji danas izvršavaju zadatke na terenu i istakao da se danas, obeležavajući dan jedinice, sećamo 17. novembra 1918. godine, kada je herojskim podvizima slavne srpske vojske oslobođen tadašnji Veliki Bečkerek. 

“Ovde smo da se prisetimo i podsetimo, da se dostojno poklonimo senima i slavi boraca koji donesoše slobodu našem gradu, dalekog novembra 1918. godine. Sećajući se Velikog rata, ne možemo a da se ne setimo, da je Srbija svoju slobodu platila životima milion tri stotine hiljada stanovnika, što je u to vreme predstavljalo trećinu ukupnog stanovništva. Srbija je žrtvovala najvrednije što je imala, mladost, prolila je svoju krv, kojom je zalila temelje nove i savremene države, kao zalog budućnosti novih generacija i tako željene slobode. Zavet slobode, kao kosovski zavet, ostaće najvažnija crta i pečat srpskog identiteta”, rekao je, između ostalog, pukovnik Dedić i dodao da je Banatska brigada, u prethodnom periodu, realizovala više složenih zadataka iz sve tri misije Vojske Srbije.

Tokom svečanosti uručene su i nagrade zrenjaninskim srednjoškolcima, koji su pokazali najbolje znanje na takmičenju u znanju iz oblasti odbrane. Svaka škola imala je svog predstavnika, a nagrađeni su učenici Dragoljub Golić (Tehnička škola, 3. mesto), Mihajlo Stojiljković (Medicinska škola, 2. mesto) i Bogdan Poletanović (EGŠ “Nikola Tesla”, 1. mesto).

Svečanost u kasarni “Narodni heroj Svetozar Marković Toza” uveličali su, svojim nastupima, Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina, pod upravom Senke Milisavljević i uz klavirsku pratnju Jelene Ninković, kao i Danijel Kovačević, glumac zrenjaninskog Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, koji je govorio stihove Branka Miljkovića i Milenka Rakića.

Gosti su potom obišli TT zbor u krugu kasarne, a proslava je završena u vojničkom restoranu, uz tradicionalni vojnički pasulj.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga