Trenutno na području Srednjobanatskog okruga 161 osoba ima koronavirus, najviše u Zrenjaninu

Podeli:

Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević održala je danas u sali Gradskog veća Grada Zrenjanina 11. redovnu sednicu Saveta Upravnog okruga u proširenom sastavu.

Na dnevno redu su bile teme vezane za najnoviju epidemiološku situaciju u svim lokalnim samoupravama Srednjobanatskog upravnog okruga i pojačanu kontrolu i zajednički inspekcijski nadzor u cilju suzbijanja širenja virusa Kovid -19.
Sednici Saveta su pored članova Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga prisustvovali i načelnik Odeljenja policije Zrenjanin, direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, direktor Privredne komore Zrenjanin i načelnica Odeljenja sanitarne inspekcije.


Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin o broju zaraženih na području Srednjobanatskog upravnog okruga ocenjeno je da je trenutna epidemiološka situacija u Okrugu pogoršana sa tendencijom rasta broja inficiranih Kovidom-19.

Trenutno je na području Okruga registrovan ukupno 161 slučaj, koji se vodi kao aktivni. Od ukupnog broja, najviše novoobolelih je u Zrenjaninu sa naseljenim mestima – 135 osoba, Žitištu – 5, Novoj Crnji – 4, Novom Bečeju – 13 i Sečnju – 4.

S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije Savet je konstatovao da je neophodno poštovati propisane protivepidemiološke mere i ukazao na potrebu pojačane kontrole njihove primene.


Štabovi za vanredne situacije Grada Zrenjanina i svih opština Srednjobanatskog upravnog okruga kontinuirano prate epidemiološku situaciju na svojoj teritoriji i u zavisnosti od nje usklađivaće mere. Očekivanja su da neće biti potrebe za pooštravanjem mera uz apel građanima da budu disciplinovani i pridržavaju se propisanih i preporučenih zaštitnih mera.


Sa pojačanim inspekcijskim kontrolama u primeni protivepidemioloških mera započelo se od prošlog četvrtka kada su u kontrolu, osim sanitarne inspekcije, uključune i druge republičke inspekcije i inspekcije lokalnih samouprava kao i drugi državni organi na nivou okruga. Zajednički inspekcijski nadzor objekata i događaja koji su procenjeni kao visoko rizični sprovodi se prema uputstvima vladine Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor i formirane Radne grupe za koordinaciju republičkih inspekcija radi primene mera za suzbijanje širenja virusa Kovid-19. U aktivnostima koordinacije rada učestvuju načelnici upravnih okruga i inspekcijske službe sa predsednicima i načelnicima lokalnih samouprava.
O rezultatima izvršenih inspekcijskih kontrola redovno se izveštava Radna grupa, na dnevnom i nedeljnom nivou.

Od početka ovih aktivnosti u Srednjobanatskom upravnom okrugu izvršena su ukupno 144 inspekcijska nadzora u skladu sa planovima nadzora i podneto je 5 prekršajnih prijava protiv prekršilaca propisanih mera.


Na kraju sednice Saveta upravnog okruga potvrđeno je da je međusobna saradnja od velike važnosti u ostvarivanju zajedničkog interesa da se novonastala situacija uspešno prevaziđe i sačuva zdravlje svih građana.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga