TOPLOTNE PUMPE KAO NAJISPLATIVIJI SISTEM GREJANJA

Podeli:

Godinama unazad, svedoci smo porasta ugradnje toplotnih pumpi, kao načina za zagrevanje, ali ujedno i hlađenje prostora. Ono što karakteriše toplotne pumpe jeste svakako stabilna temperatura prostora tokom cele godine, uz minimalne troškove električne energije.

U prodavnici Doming u Zrenjaninu pronašli smo izuzetnu ponudu ovih sistema, od monoblok do split sistema, manjih i srednjih snaga, koje se koriste za stanove ili porodične kuće, kao i toplotne pumpe velikih snaga koje mogu biti korišćene za klimatizaciju objekata poput hotela, bolnica, škola i industrijskih postrojenja.

Postoje različita mišljenja u vezi sa instalacijom toplotnih pumpi, da li je investicija opravdana ili ne. Istraživanja su pokazala da se investicija isplati u periodu od oko tri  godine, u zavisnosti od samog objekta koji se greje/hladi, sudeći po tome da je cena ogreva ove sezone bila na najvišem nivou u poslednjoj deceniji. Pored isplativosti, ovi sistemi spadaju u najstabilniji način grejanja i hlađenja prostora.

Ukoliko nemate dovoljno informacija u vezi sa toplotnim pumpama, potražite ih od inženjera prodaje u prodavnici Doming, koji inače kupcima pružaju pomoć pri kupovini, a pomogli su i nama. Pitali smo ih sve što nas je interesovalo u vezi toplotnih pumpi i dobili odgovore.

Nekada je manje zapravo više!

Kada razmišljamo o sistemu grejanja za stambeni objekat, bilo da se radi o novom sistemu ili je reč o rekonstrukciji postojećeg, jedna od stvari o kojoj najčešće vodimo računa je cena grejanja, ali i koliko će nas grejanje koštati u eksploataciji, odnosno koliko ćemo novca potrošiti za emergent.

Ulaganjem u klasičan sistem grejanja sa elektro kotlom, ili nekim drugim (ne obnovljivim) izvorom energije inicijalna ulaganja mogu biti neupredivo manja u poređenju sa investicijom za kupovinu toplotne pumpe. Međutim, upotrebom elektro kotla na primer, trošićete 3-5 puta više energije za grejanje nego kad prostor grejete pomoću toplotne pumpe.

Šta su toplotne pumpe, koji je princip rada i koliko su efikasne?

Toplotna pumpa je uređaj koji je svojom konstrukcijom u stanju da prenese toplotu sa fluida na nižoj temperaturi (izvor) na drugi fluid na višoj temperaturi (ponor).
U osnovi toplotna pumpa radi po istom principu kao klima uređaj ili bilo koji drugi rashladni uređaj (npr. frižider), ali u suprotnom smeru. U jednom ciklusu toplotna pumpa korsti toplotu okruženja kako bi u isparivaču radni fluid (najčešće ekološki freon) doveli u gasovito stanje i njegov pritisak i temperaturu zatim znatno podigli uz pomoć kompresora koji ujedno predstavlja jedan od osnovnih elemenata svake toplotne pumpe.
Tako zagrejana freonska para pomoću posebnog izmenjivača svoju toplotu prenosi na vodu za naš sistem grejanja. Ekspanzioni ventil kondenzovanoj freonskoj pari (sada tečnost) obara pritisak kako bi ciklus nesmetano mogao da krene iznova.

Nagli razvoj industrije i tehničkih dostignuća doveli su do toga da toplotne pumpe, osim što nam pružaju izuzetan komfor mogu da nam obezbede grejanje u toku zimske sezone, hlađenje u toku letnje sezone kao i pripremu potrošne tople vode za naš objekat tokom cele godine.

Za svoj rad, kao izvor, toplotne pumpe koriste obnovljive izvore energije kao što su VAZDUH, VODAili ZEMLJA. U zavisnosti od tipa toplotnog izvora koji uređaj koristi razlikujemo i tri osnovna tipa uređaja za eksploataciju

  • Toplotne pumpe VAZDUH – VODA
  • Toplotne pumpe VODA – VODA
  • Toplotne pumpe ZEMLJA – VODA

EFIKASNOST toplotne pumpe zavisi od mnogo faktora (konstrukcionog izvođenja uređaja, tipa kompresora, tipa termičkog agensa koji se koristi….), ali za sve toplotne pumpe jedno je zajedničko – štede do 75% potrebne energije za grejanje u poređenju sa konvencionalnim sistemima za grejanje.


Preostalih 25% električne energije koju toplotne pumpe troše rezervisano je za rad kompresora, ventilatora i drugih elementa unutar uređaja. To zapravo znači da u koliko ste do sada za zagrevanje stambenog prostora od 100 kvadrata koristili elektro kotao ili TA peć snage 9kw kao rezultat u najboljem slučaju dobijali ste 9kw termalne energije za uloženih 9kw električne. U slučaju toplotne pumpe za dobijenih 9kw termalne (grejne) energije trošićete oko 2kw električne energije odnosno 3-5 puta manje.

Kako da odaberem pravu toplotnu pumpu za svoj objekat?

Pre svega potrebno je da sistem toplotnih pumpi za grejanje prilagodite svom objektu i svojim potrebama. To znači da za dva potpuno ista ili slična objekta izbor mogu biti dve potpuno različite toplotne pumpe. Savetujemo vam da za pomoć pitate stručnjake, proverene ljude iz prakse koji Vam mogu dati pravi savet. Zaboravite na komšijske savete, “stručnjake iz kraja” ili internet pretraživače. U Koliko nije pravilno dimenzionisan vaš sistem može raditi protiv vas.

Toplotne pumpe VAZDUH – VODA predstavljaju najednostavniji sistem i mogu biti primenjene na 90% objekata. Kao što sama reč kaže ove toplotne pumpe kao energent koriste toplotu spoljenjeg vazduha, pomoću kog se unutar toplotne pumpe energija dobijena iz vazduha koristi za zagrevanje fluida za vaš sistem grejanja.

U zavisnosti od proizvođača COP vrednost kod toplotnih pumpi vazduh voda se kreće od 3-6, pa je uz nešto manja ulaganja u sistem nego kod ostalih sistema period otplate kraći. Nedostatak ovog sistema je pad COP vrednosti padom spoljne temperature vazduha.

Toplotne pumpe VODA – VODA su nešto komplikovanije i investiciono zahtevaju dodatna ulaganja u bunare, filtere, predizmenjivače i drugu neophodnu opremu.
Za ovaj sistem moramo biti sigurni da je izvor podzemnih voda dovoljno “izdašan” da zadovolji potrebe našeg sistema za grejanje, kao i da je voda odgovarajućeg kvaliteta, odnosno da može biti upotrebljena u toplotnoj pumpi.
I ako je ovaj sistem nešto pouzdaniji i efikasniji (COP je konstantan) od sistema vazduh – voda, ne smemo zaboraviti dodatna ulaganja u kopanje bunara, investiciju u bunarske pumpe kao i u njihovu potrošnju koja može da iznosi i nekoliko kilovata na sat.

Toplotne pumpe ZEMLJA – VODA predstavljaju najpouzdaniji sistem grejanja obzirom da zemlja ima konstantnu temeraturu nakon 10m dubine tokom cele godine, pa se efikasnost toplotne pumpe (COP) ne menja opadanjem spoljne temerature vazduha. Osim investicije u samu toplotnu pumpu, dodatna investicija se odnosi na iskopavanje bušotina i polaganje geotermalnih sondi. Broj i dužina geotermalnih sondi zavise od snage toplotne pumpe kao i od tipa zemljišta na kome se Vaš objekat nalazi. Ukoliko se sistem za grejanje/hlađenje dimenzioniše tako da u letnjim mesecima možemo objekat da hladimo potpuno besplatno pomoću pasivnog (prirodnog) hlađenja onda govorimo o još jednom benefitu koji nam ovaj sistem pruža.

Kako mogu najviše da uštedim?

Najveća ušteda postiže se pravilnim dimenzionisanjem toplotne pumpe i stvaranjem preduslova za njenu implementaciju. Kada to kažemo mislimo na izolovanost Vašeg objekta, izbor stolarije ali prvenstveno na izbor sistema za grejanje. Ovo je od izuzetne važnosti jer odlična toplotna pumpa povezana na loš sistem grejanja daje loše rezultate.

Toplotne pumpe najbolje iskorišćenje postižu u kombinaciji sa nisko-temperaturnim sistemima grejanja. U nisko temperaturne sisteme ubrajamo sisteme za čiji rad nam nije potrebna visoka temperatura fluida. Sistemi podnog i zidnog grejanja su sa ove tačke gledanja izuzetno interesantni pošto se polazne temperature vode kreću u rasponu od 35-40°C, zatim fan coil uređaji koji za optimalan rad zahtevaju temperature od 45 ili 50°C, dok su radijatori kao izbor grejnih tela nešto nepovoljniji jer zahtevaju temperature i preko 60°C. Uprosečeno gledano, svaki °C niže temperature polaznog voda izaziva prosečno uvećanje COP-a od 2-2,5%, što bitno utiče na povećanje iskorišćenja celog sistema i uštedu energije a samim tim i cena grejanja je niža.

Većina proizvođača danas dozvoljava takozvano on-line upravljanje  toplotnom pumpom putem pametnih uređaja, odnosno njeno programiranje ili izbor željenih modova u zavisnosti od potreba korisnika. Ovo je dodatni način da sebi i svojoj porodici obezbedite dodatni komfor ali i smanjite račune za grejanje/hlađenje koristeći smart funkcije koje toplotne pumpe poseduju.

Bitno je istaći da na navike korisnika znatno utiču na dodatnu potrošnju, odnosno na uvećane račune za grejanje. Ukoliko imate zahtev za temperaturom u prostoru preko 22°C, često i potpuno isključujete sistem grejanja, zaklanjate grejna tela, grejete samo pojedine prostorije u kući i sl. stvarate preduslov za povećanu potrošnju energije koja implicira uvećane račune na kraju meseca.

Šta kad je napolju hladno?

Bez brige, toplotne pumpe se mogu koristiti u skoro svim klimatskim područijima. Konstruisane su tako da u mono valentnom režimu (samostalno) mogu da rade i do veoma niskih spoljnih temperatura (-30°).

Naravno kako ni svi ljudi nisu isti, tako se i toplotne pumpe razlikuju po svojim karakteristikama, učinku i mogućnosti samostalnog rada. Neke od njih nemaju dobre performanse pri niskim spoljnim temeraturama pa se kod takvih uređaja preporučuje kombinacija sa dodatnim izvorom toplote (struja, gas). Ovde je jako bitno na pravi način odrediti tačku bivalencije odnosno temperaturu vazduha od koje dalji rad preuzima dodatni izvor.

Šta kad se odlučim za kupovinu toplotne pumpe?

Kada ste se odlučili da investirate u svoju budućnost i da u svoj dom “unesete” uređaj koji koristi potpuno čist i ekološki energent, bitno je i da se odlučite za proverenog proizvođača i model koji najviše odgovara potrebama vašeg objekta.


Savetujemo da kod izbora modela toplotne pumpe budete oprezni i ne posežete za ne proverenim uređajima bez potrebnih sertifikata kao i za onima koji se prave ili sklapaju pod sumnjivim okolnostima.

Već smo napomenuli da je pravilno dimenzionisana toplotna pumpa preduslov za ujednačen i ekonomičan rad pa je preporuka da se za savet obratite profesionalcima. Kompanija Doming ima tim inženjera i veliki broj Doming partner instalatera koji Vam mogu pomoći pri izboru opreme i pružiti sve neophodne savete oko ugradnje i korišćenja.

U Doming prodavnicama možete dobiti sve neophodne tehničke informacije kao i informacije u vezi sa opcijama finansiranja ove investicije.

Više na: https://doming.rs/doming/toplotne-pumpe/

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga