Top 5 najčešćih prevara koje morate da izbegnete kada kupujete polovni automobil

Podeli:

Obzirom na to da na svetu postoji mnogo različitih automobila, kupovina dobro održavanog auta može da bude prava glavobolja. Kao jedan od glavnih problema na tržištu polovnih automobila javlja se nemogućnost kupca da prepozna koje su to sve prevare kod polovnjaka. Neki automobili izgledaju primamljivo na prvi pogled dok sa druge strane kriju kvarove i prevare koji daju pogrešnu sliku. Ovo na kraju rezultira time da vi budete opterećeni iznenadnim kvarovima koji sa sobom vuku nepodnošljive troškove.


Ovo istraživanje najčešćih prevara kod polovnjaka je sprovedeno od strane carVertical-a. Platforma za istraživanje istorije automobila od carVertical-a prikuplja bogatstvo informacija o individualnim automobilima, računajući izveštaje iz nacinalnih i privatnih registra, raznih baza podataka, izveštaje od osiguravajučih kompanija, kao i izveštaje iz baza podataka mnogih država o krađi automobila. Ovo su svi izvori koji su korišćeni u izradi ove studije.
Analizirani su izveštaji o istoriji automobila od aprila 2020. do aprila 2021.
Iskorišćeno je preko milion izveštaja o istoriji automobila.

Studija je sprovedena koristeći podatke iz Hrvatske, Češke, Bugarske, Mađarske, Estonije, Finske, Francuske, Belgije, Belorusije, Nemačke, Italije, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Rusije, Ukrajine, Srbije, Slovačke, Slovenije, i Švedske.


Najčešće prevare koje biste trebali da izbegnete kod kupovine polovnih automobila.

Oštećenje automobila

Kako se gradovi pune ljudima i postaju sve tesniji, tako su i vozači više skloni da upadnu u saobraćajne nesreće. Istraživanje pokazuje da je gotovo jedna trećina (31%) od svih proverenih automobila pretrpela neki vid štete.
U to ime, kada birate automobil, pogodno je da obratite pažnju da li su sve stvari na svom mestu, pogotovo na prednjem delu. Ukoliko postoje neke široke praznine na kosturu automobila, to bi moglo da pokaže štetu koja je prikrivena jeftinim prepravkama. Postoje prevaranti koji ovu štetu pokušavaju da sakriju, tako da je veoma bitno da proverite automobila izbliza.

Vraćena kilometraža

U istraživanju svako šesto vozilo (16.7%) ima vraćenu kilometražu. Prevara vraćene kilometraže je veoma zastupljena kod prevaranata koji uvoze automobile i pokušavaju da ih prodaju sa lažnim brojem pređenih kilometara. Kod dizel automobila su veće šanse da postoji vraćena kilometraža.
Korekcija brojila za kilometražu je jedna od jeftinijih operacija na crnom tržištu, ali zato može da poveća vrednost automobila i do 25%, pogotovo za malo popularnije modele.
Automobili koji su imali vraćenu kilometražu se veoma lako identifikuju. Uglavnom, potrošenost drugih delova automobila govori o ovoj prevari. Ukoliko su sedišta, volan, ili menjač vidno ’’potrošeni’’ a kilometraža mala, onda je jasno o čemu se radi. U tom slučaju savetujemo da kupci ipak pogledaju neki drugi automobil.


Krađa automobila


Najgora moguća prevara koja može da vam se desi je upravo ova – kupovina kradenog vozila. U većini slučajeva se vozila oduzimaju od novih vlasnika, a procedura vraćanja novca uloženog u kupovinu kradenog automobila je kompilkovana. U proteklih 12 meseci je identifikovao nekoliko hiljada kradenih automobila, što je naravno uštedelo dosta vremena i novca svim posetiocima ove platforme.


Auto je korišćen kao taxi ili rent-a-car vozilo


Određen broj vozača nije ni svestan da se njigov auto nekad koristio u svrhe taksi vozila ili rent-a-car vozila. Taksi vozila u većini slučajeva nabiju mnogo kilometara i takođe svoje putnike voze na urbanim putevima. To nam dalje govoro da se taksi i rent-a-car vozila brže ’’istroše’’ a i da se znatno manje vodi računa o ovom tipu vozila.
Oko dve hiljade automobila je identifikovano kao taksi ili rent-a-car vozilo u protekloj godini. U nekim slučajevima je moguće otkriti ova vozila, najčešće preko boje i limarije, ali malo bolji prevaranti će čak i obojiti automobil ponovo kako bi zamaskirali ovo. Baš zato se izveštaj o istoriji automobila pokazao kao najbolji način da se izbegne ovaj tip automobila.


Cena automobila je premala


Pored svih ovih prevara, kupci polovnih automobila bi trebalo da izbegavaju i previše jeftina vozila, no nije svako odleo ovom iskušenju. Ukoliko se ponuda čini predobrom, onda je najbolje da kupac dodatno istraži i uporedi taj automobil sa sličnim automobilom na tržištu. Ponekad su ti automobili uveženi, imaju vraćenu kilometražu, ili čak poseduju neku skrivenu manu, a zapravo se čine kao veoma dobar izbor. Na kraju krajeva, možda je i najbolje da se odmah odustane od ovakve ponude i da se potraži drugi automobil. Niska cena ne znači uvek da se radi o prevari. Ponekad ljudi prosto imaju potrebu da prodaju automobil hitno iz nekog samo njima poznatog razloga. Ali svakako je poželjno proveriti istoriju automobila čim vidite nisku cenu. U većini slučajeva možete zaista videti zašto je cena takva.


Kupovina pouzdanog automobila je veoma težak zadatak. U to ime, koristeći online izveštaj o istoriji automobila, kupci mogu da otkriju pravo lice automobila i da izbegnu sve prevare. Zato je bolje da kupci ne veruju olako i da provere sve, na taj način će zasigurno izbeći prevare i sačuvati sebe dodatnih troškova.

 

 

 

 

 

 

Izvor:carVertical

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga