Tokom pandemije građani Srbije štede više nego ranije

Podeli:

Građani Srbije u pandemiji više štede, uglavnom iz predostrožnosti, a prosečni mesečni iznos je 5.668 dinara, pokazalo je predstavljeno istraživanje Erste banke o štednim navikama, navodi se na portalu Virtuelni inkubator.

Za štednju su građani ove i prošle godine mesečno odvajali oko 450 dinara više nego prethodne godine, dok je pre globalne krize to povećanje iznosilo oko 200 dinara godišnje.

Štednju novca važnom smatra 70 odsto anketiranih građana, akcije, hartije od vrednosti, obveznice, fondovi i dalje su za veliku većinu nepoznanica, ali su stavovi tom obliku štednje pozitivni, a poverenje u banke poraslo je za 14 posto u odnosu na prošlu godinu, rečeno je na predstavljanju istraživanja Erste banke.

Generalni direktor agencije „IMAS International“ koja je sprovela istraživanje, Ansgar Loner, rekao je da većina građana štedi jer im je potrebna finansijska rezerva za njih i porodicu ili za težak period, dok njih oko od 20 odsto to čini da bi imali novac za odmor ili određene kupovine.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga