Svetski dan prevremeno rođenih beba

Podeli:

Na Svetski dan posvećen malim borcima, fasade mnogih institucija širom gradova u Srbiji osvetljene su ljubičastim svetlom.

U svetu se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba, a u Srbiji više od 4.000.

Lekari navode da su razlozi za prevremeno rađanje beba brojni – od starosne dobi majke, preko infekcija i bolesti savremenog doba – dijabetesa i hipertenzije.

Pored brojnih teškoća sa kojima se suočavaju u radu, nadležni u Zdravstvenom centu i zaposleni na Ginekološkom odeljenju ističu da imaju dovoljno sanitetskog materijala i lekova za zbrinjavanje novorođenčadi, a opremljeni su i savremenim inkubatorima kojima je moguće transportovati prevremeno rođene bebe ili bebe sa drugim komplikacijama do neke druge zdravstvene ustanove.

– „Imamo veoma savremeni transportni inkubator koji smo nedavno dobili, zatim dva koje smo ranije dobili i koji su u veoma dobrom stanju, statičnih inkubatora dovoljno da zbrinemo i više porođaja ukoliko bi ih bilo. Što se tiče lekova, imamo sve antibiotike i lekove koji su potrebni za zbrinjavanje kod nas i sve ono što je potrebni za početak pre eventualnog slanja u neku od tercijalnih ustanova“ – zaključila je dr Joksimović.

Vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine

Problem prevremenog rođenja je i vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. Prema podacima, u svetu se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba, dok je u Srbiji taj broj veći od 4 000.

Brojne organizacije se trude da podignu svest o problemima koji nastaju usled prevremenog porođaja, a pored pomoći stručnjaka, veoma je dragocena i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom.

Iz tog razloga, osnovano je Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije ,,Mali Div“, koje pruža podršku roditeljima prevremeno rođene dece tokom njihovog, često i višemesečnog, boravka u bolnici, ali i mesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice.

Izvor:Tanjug

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga