Svetski dan brobe protiv trgovine ljudima

Podeli:

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 30. jul je ustanovljen kao Međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima u cilju skretanja globalne pažnje javnosti na sveprisutnost ovog problema. 

Procenjuje se da u svetu godišnje više od dva miliona ljudi postanu žrtve trgovine ljudima, a od tog broja čak 50% čine osobe mlađe od 18 godina. U sferi nove genracije i virtuelnog sveta, alarmanta činjenica govori da svake sekunde na svetskom nivou oko 700 000 predatora koji svoju žrtvu vrebaju u sajber prostoru, koristeći pojam “sajber lov”.

U provoj polovini 2021. godine identifikovano je 26 žrtava trgovine ljudima, od kojih je petoro maloletno, u navedenom periodu dominantna je seksualna eksploatacija(15 žrtava). Tokom 2020. godine bilo je 57 identifikovanih žrtava trgovine ljudima od kojih je 24 žrtve maloletno(42%), najzastupljenije su osobe ženskog pola, devojčice čine 49%. Poređenja radi, u 2019. godini, identifikovano je 39 žrtava trgovine ljudima. Devojčice i žene najčešće su vrbovane zarad seksualne eksploatacije, dok su dečaci žrtve radne i kriminalne eksploatacije.

Podaci pokazuju da su više od 50%  identifikovanih žrtava trgovine ljudima u Srbiji, uglavnom deca i maloletne devojčice starosti između 11 i 17 godina.

Ukoliko ste žrtva trgovine ljudima ili poznajete nekog ko je u potencijalnoj opasnosti, možete se pozvati SOS broj telefona 011/785 0000. Evropski broj telefona za nestalu decu je 116 000.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga