Svetske cene prehrambenih proizvoda

Podeli:

Svetske cene prehrambenih proizvoda uglavnom su ostale stabilne u oktobru, pri čemu je rast cena žitarica više nego nadoknađen padom kotacija drugih osnovnih namirnica, pokazuje novi izveštaj Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

U odnosu na rekordan nivo zabeležen u martu 2022., međunarodne cene hrane su niže za 14,9 odsto, dok su u odnosu na oktobar prošle godine više za 2,0 procenta, prema izveštaju objavljenom na veb sajtu FAO.
Cene žitarica porasle su za 3,0 odsto na mesečnom nivou. Pšenica je poskupela za 3,2 procenta, uglavnom zbog neizvesnosti u vezi sa Crnomorskom inicijativom za žito i revidiranja naniže zaliha u SAD.
Globalne cene pirinča su porasle za 1,0 odsto.

Biljna ulja su pojeftinila za 1,6 odsto u oktobru i za skoro 20 odsto u odnosu na lanjski oktobar. Pad cena palminog, sojinog i repičinog ulja je više nego kompenzovao rast kotacija suncokretovog ulja.
Međunarodne cene mlečnih proizvoda su se spustile u oktobru za 1,7 odsto u odnosu na septembar, usled manjih kupovina Kine nego što se očekivalo, globalno slabe uvozne tražnje i slabljenja evra u odnosu na američki dolar.

Cene mesa su takođe potonule za 1,4 procenta u oktobru u odnosu na prethodni mesec, pri čemu su međunarodne cene ovčijeg, svinjskog, goveđeg i živinskog mesa pale uglavnom usled smanjene globalne potražnje za uvozom i veće izvozne ponude.

Takođe se predviđa da će svetska proizvodnja pirinča iznositi 512,6 miliona tona, što je za 2,4 odsto manje u odnosu na najviši nivo iz 2021, ali je generalno to i dalje na nivou prosečnog roda, prenosi Tanjug.
Što se tiče globalne potrošnje žitarica u 2022/2023, FAO prognozira da će ona pasti na 2 778 miliona tona, odnosno za 0,7 odsto u odnosu na nivo u 2021/22. Takođe, procenjuje se da će svetske zalihe žitarica na kraju sezone 2023. biti za 2,0 odsto manje u odnosu na početni nivo, i da će iznositi 841 milion tona.

Na osnovu tih prognoza, procenjuje se da će odnos svetskih zaliha žitarica u odnosu na potrošnju opasti na 29,4 odsto u sezoni 2022/23. sa 30,9 odsto u prethodnoj godini.

Izvor: Tanjug

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga