Svetske cene hrane drugi mesec za redom u porastu

Podeli:

Svetske cene prehrambenih proizvoda porasle su u septembru drugi mesec uzastopno pod uticajem pogoršanja izvoznih mogućnosti i velike potražnje za proizvodima kao što su pšenica i palmino ulje, objavila je danas Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO-ov indeks cena hrane, koji prati mesečne promene međunarodnih cena osnovnih prehrambenih proizvoda, iznosio je u septembru u proseku 130 poena, što je rast od 1,2% na mesečom i od čak 32,8% na godišnjem nivou, navodi se u izveštaju objavljenom na internet stranici ove agencije UN.

Cene žitarica su prošlog meseca porasle za 2% u odnosu na avgust, pri čemu je pšenica poskupela za gotovo 4 procenta u odnosu na avgust i za 41% u odnosu na godinu dana ranije, zbog nedovoljne ponude i velike potražnje.

Svetske cene pirinča su takođe ojačale, dok su kotacije kukuruza povećane za umerenih 0,3% na mesečnom nivou zbog poboljšanih izgleda globalnog roda i početka žetve u SAD i Ukrajini, što je u velikoj meri kompenzovalo negativne efekte zastoja u američkim lukama koje su izazvali uragani.

Biljna ulja su zabeležila rast cena u septembru za 1,7% u odnosu na avgust, a u poređenju s istim lanjskim mesecom su skuplja za oko 60%, zbog skoka globalnih kotacija palminog ulja koje su dostigle desetogodišnji maksimum, pogurane snažnom uvoznom tražnjom i proizvodnim problemima u Maleziji zbog nedostatka radne snage.

Uljana repica je takođe znatno poskupela dok su cene soje i suncokretovog ulja pale.

Mesečni rast međunarodnih cena zabeležili su i svi mlečni proizvodi, ukupno za 1,5% u odnosu na avgust, jer su solidna globalna uvozna tražnja i sezonski faktori u Evropi i Okeaniji podigli kotacije, naročito maslaca.

Cena šećera je u septembru napredovala za 0,5% na mesečnom nivou i za 53,5 procenata u odnosu na godinu dana ranije, podstaknuta nepovoljnim vremenskim uslovima i rastom cena etanola u Brazilu, najvećem svetskom izvozniku šećera.

Što se tiče kotacija mesa na međunarodnom tržištu, one su u septembru ostale praktično na istom nivou kao u avgustu, a na godišnjem nivou su bile više za 26,3%. Cene ovčjeg i goveđeg mesa su porasle zbog otežanih uslova snabdevanja, dok su živinsko i svinjsko meso pojeftini usled obimne ponude živinskog mesa i pada tražnje za svinjentinom u Kini i Evropi.

FAO je u odvojenom izveštaju objavio da će svetska proizvodnja žitarica u 2021. dostići rekord svih vremena od 2 800 miliona tona. Ta količina, međutim, neće zadovoljti procenjenu potrošnju u tržišnoj sezoni 2021/22, koja će, kako se predviđa, porasti za 1,8% na 2.811 miliona tona.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga