„Svako treba da bude deo nečega većeg kako bismo stvorili bolji svet“

Podeli:

Na nedavno održanom Međunarodnom odbojkaškom kampu Specijalne olimpijade Evrope, koji je održan u Kristalnoj dvorani, globalni ambasador Specijalne olimpijade, Vladimir Vanja Grbić, rekao je da je veoma važno da se kroz ovakve vrste saradnje, rada i edukacije razmene iskustva  rada sa decom, naročito rada sa
decom koja imaju posebne potrebe, za šta je prilika i ovaj kamp.

Koliko je važno ljudima približiti ovu populaciju?

“Generalno ljudi iz masovne populacije zaista nemaju predstavu kako to funkcioniše, odnosno kako je to sa decom sa posebnim potrebama. Kada ih upoznaju i kada vide način na koji oni igraju, tu pasiju koju oni imaju, obično se iznenade, pozitivno naravno. Imali smo situaciju kod mene na kampu da je jedan mali iz Vranja skakao za svakom loptom u tribine, i on je stvarno bio glavni heroj, glavna faca. Ono što ljude najviše odvraća od svega jeste predrasuda, ka nečemu što ne poznaju ili ka nečemu što se smatra drugačijim“.

Kolko Vam je važno što ste deo ove priče?

“Zrenjanin jako dugo ima tradiciju inkluzivnih igara i saradnje sa Specijalnom olimpijadom Srbije. Ja sam od početka učestvovao u svemu i jako sam srećan i ponosan zbog toga. Ovde postoji tradicija i podrška i to je nešto što mene, koji sam odavde sa ovih prostora, čini zaista baš ispunjenim“.

Koja je poruka sveg ovog zalaganja i podrške?

“Svakoga treba da čujemo i da osetimo kako se on oseća, jer svako treba da bude uključen, svako treba da bude deo nečega većeg. Tako što ćemo kreirati inkluzivne škole, stvari generalno, pomažemo svima da rastu i razvijaju se zajedno, a tako zaista stvaramo bolji svet i bolje sutra”. – zaključio je Grbić vrativši se na teren kako bi svoje znanje i pre svega ljubav prema sportu i životu preneo mladima na ovom kampu.
Inače, 2021. godine, Zrenjanin je bio i domaćin 15. Nacionalnih igara Specijalne olimpijade Srbije, na kojima je učestvovalo tri stotine sportista sa smetnjama u razvoju iz dvanaest klubova, koji su se nadmetali u pet sportova.

Organizator takmičenja bio je zrenjaninski sportski klub za decu i omladinu s posebnim
potrebama “Hendi sport”, koji je osnovan 2010. godine. Grad Zrenjanin je 2018. Godine bio i domaćin Evropskog inkluzivnog odbojkaškog turnira, najznačajnijeg do sada organizovanog takmičenja te vrste u Zrenjaninu.

autor teksta Aleksandra Forotičan Rauški

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga