Šta ukoliko kasnite sa uplatom rate poreza na imovinu?

Podeli:

Zrenjanincima su stigle uplatnice prve rate poreza na imovinu za ovu godinu, sa rokom dospeća koji je bio do 14. februara. Iznosi su, kako objašnjavaju u lokalnoj poreskoj administraciji, određeni prema rešenjima koja su građani primili prošle jeseni. Zanimalo nas je šta se dešava ukoliko dođe do kašnjenja sa plaćanjem ovog poreza.

– Od 15. februara počinje da se obračunava kamata na neplaćenu ratu prvog kvartala. Za fizička i pravna lica, poslednja rata prošlogodišnjeg kvartala i prva rata ovogodišnjeg su jednake. Za sve one koji nisu izmirili obaveze, obračunava se kamata, koja nije visoka, ona na godišnjem nivou iznosi 12,5%- objašnjava Nikolina Šerfeze, šefica Odseka lokalne poreske administracije za Grad Zrenjanin.

Oni koji svoje obaveze ne izmire na vreme, dobiće opomene od svojih opštinskih ekspozitura. Ukoliko se i po dostavljanju i primanju opomene dug ne plati, Poreska uprava ima pravo na prinudnu naplatu.

– Mi kontinuirano radimo prinudnu naplatnu. Najpre se dostavljaju opomene o dugovanju, a nakon toga, ukoliko se dug ne izmiri, dostavlja se rešenje o izvršenju blokadom računa, a radimo i upise hipoteka za one čija su dugovanja zaista velika. Ipak, za obveznike kojima to predstavlja veliko poresko opterećenje, postoji zakonska mogućnost podnošenja zahteva za odlaganje plaćanja poreskog duga- navodi Šerfeze.

Ukoliko obveznik uspe da isprati dinamiku rata u reprogramu, kao i redovne rate, njemu se otpisujue čak 50% kamate koja je ušla u reprogram.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga