Srčani crv kod pasa – ima li razloga za paniku?

Podeli:

Srčani crv kod pasa jedno je od oboljenja koja brinu mnoge vlasnike i stvaraju poznati osećaj nelagode u stomaku, pri samoj pomisli na zaražavanje ljubimca. Ovo oboljenje nažalost može biti fatalno za psa, ali ipak postoje načini kako da se ova bolest spreči i adekvatno izleči. Prva stavka je svakako upoznati se sa načinom na koji se prenosi, a zatim i informisanje o simptomima, dijagnostici i terapiji.

Srčani crv je značajan i potencijalno smrtonosan parazit čiju je infekciju moguće sprečiti. Prvenstveno napada pse i mačke mada ima dokumentovanih slučajeva inficiranja kod ljudi, ali se smatraju retkim i obično nema znakova bolesti. Bolest se razvija kada ljubimca ubode zaraženi komarac i na taj način mu prenese parazita koji se zove Dirofilaria immitis.

– Područje Srednjeg Banata zbog velikog broja površinskih voda ima veoma veliku populaciju komaraca izrazito zaraženih ovom bolešću i nekih desetak godina unazad smo svedoci da se veći broj kako kućnih ljubimaca tako i vlasnika bore sa problemima zbog prisustva dirofilaria immitis kako se tačno naziva srčani crv – ističe dr Ivan Bošnjak, veterinar.

Ukoliko je vaš pas nedavno ili blago inficiran srčanim crvima, verovatno neće pokazivati znake dok se odrasli srčani crvi ne razviju u plućima i ne primete se znaci bolesti srčanog crva. Kako bolest napreduje, vaš pas će možda kašljati, biti letargičan, izgubiti apetit ili teško disati. Možda ćete primetiti da se vaš pas brzo umara posle laganih vežbi.

– Najvažnije je da vlasnici znaju da pre sezone odnosno na početku letnje sezone pre pojave komaraca treba da izvrše testiranje na srčanog crva. To je dosta jednostavna dijagnosticka metoda i radi se sa jednom kapi krvi u svakoj veterinarskoj ambulanti. Tek nakon toga se daju antiparazitarni lekovi koji služe da zaštite naše ljubimce kako od prisutnih parazita tako i da obezbede preventivu da ne bi došlo do zaražavanja odnosno infestacije – dodaje dr Bošnjak.

Hirurško uklanjanje srčanih crva kod pasa i mačaka je visoko rizična intervencija i uglavnom se primenjuje kod teških slučajeva. Međutim, hirurško odstranjivanje srčanih crva u mnogim slučajevima može biti najbolja mogućnost da vaš ljubimac preživi bolest.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga