Smanjuje se broj zaraženih i pacijenata u bolnicama, vakcinisano 177 lekara i zdravstvenih radnika

Podeli:

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas sednicu kojom je predsedavao gradonačelnik i komandant štaba Simo SalapuraVršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje dr Predrag Rudan saopštio je najnovije epidemiološke podatke za područje srednjeg Banata, na osnovu kojih je zaključeno da je situacija znatno povoljnija u odnosu na prethodna dva meseca, da se smanjuje broj zaraženih i broj pacijenata u KOVID bolnicama, da je počela imunizacija, ali da se i dalje moraju poštovati sve preporučene mere zaštite. Rekao je da je u protekloj nedelji registrovano 97 novoobolelih, a da je na bolničkom lečenju trenutno 95 pacijenata.

 
 

– Ukupan broj aktivnih bolesnika je 1501, od kojih je 1160 na teritoriji Zrenjanina. U Žitištu i Novoj Crnji po 65, u Sečnju 58 i u Novom Bečeju 153. Vakcinacija je počela 8. januara i dobili smo u prvoj dodeli 295 doza, od kojih je vakcinisano 177 lekara i medicinskih sestara. U domovima za stare vakcinisano je 89 osoba, danas treba da bude vakcinisano još oko trideset, tako da je ta prva količina potrošena i nemamo rashod ni jedne vakcine. Očekujemo za narednu nedelju isporuku još 220 doza – naveo je dr Rudan.
 
 

Znatno je povoljnija i situacija u gradskim bolnicama, smanjen je broj pregledanih i ležećih pacijenata i u KOVID odeljenjima Opšte bolnice je trenutno smešteno 70 pacijenata, od ukupno 150 kreveta koji su na raspolaganju. Smanjen je i broj zaraženih zdravstvenih radnika i trenutno ih je oko 30. Očekuje se zatvaranje KOVID odeljenja smeštenog u zgradi pedijatrije, a od danas u KOVID sistemu više nije Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Rusanda” u Melencima. 

Povoljna je i situacija u osnovnim i srednjim školama, pred početak nastave u drugom polugodištu. Predsednica aktiva direktora osnovnih škola sa teritorije Grada Zrenjanina, Dragana Bogojević, iznela je podatke koji idu u prilog odluci Ministarstva prosvete Republike Srbije da se đaci vrate u školske klupe, po modelu sa početka školske godine.  
– Trenutno je svega troje učenika i šest nastavnika pozitivnih na koronavirus, troje vannastavnog osoblja i ukupno 10 osoba u samoizolaciji u svim školama na našoj teritoriji, što je znatno manje nego što je bio slučaj u novembru i decembru – rekla je Bogojević. 
 
 
 
Predsednik aktiva direktora srednjih škola Milan Radaković saopštio je da se sve škole pripremaju za nastavak školske godine i da je situacija, slično kao u osnovnim školama, mnogo bolja nego u prethodnom periodu.
– Minimalan je broj zaraženih i od ponedeljka, 18. januara, nastava kreće po kombinovanom modelu, iz jednog odeljenja jedna grupa te nedelje dolazi u školu na nastavu, druga prati nastavu on-lajn, naredne nedelje se grupe menjaju. Ove nedelje se vrši dezinfekcija u školama i obezbeđuju zdravstveni uslovi za boravak učenika. Razgovarali smo i o prijemu učenika u internat, kao i o režimu saobraćajnih prevoznika, prilagođenom početku nastave – istakao je Radaković.    
 
Na današnjoj sednici razmatrano je još nekoliko tačaka dnevnog reda i donet odgovarajući ZAKLJUČAK

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga