Slava grada obeležena svečanim prolaskom litije kroz grad

Podeli:

Grad Zrenjanin i ove godine obeležio je slavu grada i hramovnu slavu, praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu.

Po deveti put od obnavljanja ove lepe tradicije, centralnim gradskim ulicama prošla je svečana i posebno ukrašena litija.

Svečana litija pošla je iz porte hrama Uspenja Presvete Bogorodice odakle se kretala sledećom trasom: Svetosavska ulica – Kralja Aleksandra Karađorđevića – Trg slobode.

Nakon čitanja Svetog Jevanđelja na Trgu slobode, ispred spomenika kralju Petru, u povratku se kretala sledećom trasom:
Trg slobode – Gimnazijska – Svetozara Markovića – Svetosavska

Svečana liturgija i sečenje slavskog kolača obavljeni su po povratku u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Svetosavskoj ulici, gde je i predato kumstvo za ovu godinu. Izuzetnu čast da bude kum slave hrama, kako sam kaže, imao je do sada Saša Santovac, zamenik gradonačelnika, ove godine kum je Mile Trajkoski.

U litiji su, osim sveštenstva Srpske pravoslavne crkve i predstavnika lokalne samouprave Zrenjanina, učestvovali i pripadnici javnih službi, policije, vatrogasno-spasilačkog bataljona, vojske, crvenog krsta, a ukrasili su je članovi gradskih kulturno-umetničkih i sportskih društava.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga