Rumunska soba Narodnog muzeja Zrenjanin

Podeli:

Danas ćemo podsetiti na još jedan segment stalne postavke Etnološkog odeljenja, na enterijer rumunske sobe čiji inventar čine drveni kreveti, komoda sa tri fioke, sto, stolice, ikona, zidni sat i porodične fotografije…

Kreveti su prekrivani šlinganim belim čaršavima, ćilimima i ukrašavani jastucima. Na tako nameštene krevete slagali su se jastuci, od 4 do 6 komada ukrašeni šlinganom ili heklanom čipkom.

Kao specifičnost srpskog i rumunskog enterijera ističu se ikone na staklu, koje se u narodnoj umetnosti u Vojvodini pojavljuju u vreme baroka. Rade ih anonimni seoski majstori.

Na zidu do ulice, između prozora, visila je ikona ukrašena velikim, najčešće šlinganim peškirom izrađenim od belog domaćeg pamučnog platna, kitom bosiljka i klasjem žita. Ispod ikone se nalazio manji peškir ukrašen šarenim vezom.Ispod ikone na istom zidu je orman sa tri fioke, crne boje, prekriven vezenim čaršavom.

U njemu se držalo odelo, platna, novac i dragocenosti.Sto je prekrivan vezenim ili šlinganim belim čaršavima. Zidovi su ukrašavani uramljenim porodičnim fotografijama.

Pod je najčešće zastiran krparama i ponjavicama. Na prozorima su se nalazile zavesice oblika draperija od domaćeg ili kupovnog platna bele boje. Od sitnog inventara u rumunskoj sobi se nalazi zidni sat, kolevka, preslica, porcelansko i zemljano posuđe, lampa, pegla na žar, ogledalo, avan.

Izvor Narodni muzej Zrenjanin

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga