Skupština Olimpijskog komiteta Srbije: zahvalnost Gradu Zrenjaninu za sportske domete i negovanje olimpijskog duha i tradicije

Podeli:

Skupština Olimpijskog komiteta Srbije, najvišeg organa te sportske organizacije, održana je danas u svečano opremljenoj Baroknoj sali Gradske kuće, uz učešće delegata iz svih sportskih granskih organizacija Srbije, proslavljenih olimpijaca, brojnih gostiju, predstavnika zrenjaninskog sporta i čelnika Grada Zrenjanina.

Organizacijom i održavanjem ove sednice van Beograda, ukazana je još jedna počast i zahvalnost gradu Zrenjaninu za njegove sportske domete, titulu “Evropskog grada sporta” i negovanje olimpijskog duha, tradicije i sportskih vrednosti.

Predsedavajući Skupštine i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković rekao je da je izbor Zrenjanina za održavanje sednice Skupštine bio više nego logičan.

– Zrenjanin je grad fenomen u svetskim razmerama, kada je sport u pitanju, a posebno broj osvojenih olimpijskih odličja. Nije bilo dileme gde da dođemo, znajući da ćemo biti, kao i uvek, izvanredno primljeni, jer je sport najbolji način za povezivanje ljudi. Organizovaali smo ovde i izložbu, zajedno sa Srpskom akademijom nauka, a značajno je i što je gradonačelnik čovek koji dolazi iz sporta i dobro razume tu našu problematiku, koji je ambiciozan, rado nas ovde ugošćuje i s kojim odlično sarađujemo – izrekao je Maljković reči hvale za Grad Zrenjanin.

Govoreći o Olimpijskim igrama u Parizu, 2024. godine, predsednik Maljković rekao je da za njega one počinju “već sutra”.

– Spektakl otvaranja po prvi put će biti održan na vodi, na Seni, i što se tiče Pariza, Olimpijada može da krene već sutra, ali što se tiče nas u Olimpijskom komitetu, ne može sutra, moramo dosta da radimo, dobro da se preznojimo, međutim ovo je sportska zemlja i kada se najmanje nadate pojavi se dobar rezultat. U Tokiju je Srbija osvojila devet medalja, što je dobar rezultat, a u Parizu ćemo probati da uzmemo i koju više, uz konstataciju da značaj ima svaka osvojena medalja, makar bila i samo jedna – kazao je Maljković.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je značaj organizovanja ovakvog skupa u našem gradu, jedinom koji je u Srbiji poneo titulu “Evropskog grada sporta”.

– Nismo, naravno, stali na ovoj tituli, radimo dalje na poboljšanju naše sportske infrastrukture, u toku je rekonstrukcija našeg Gradskog stadiona, ulažemo dosta i u školski sport, predstoji održavanje 9. Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine, najvećeg sportskog takmičenja na teritoriji Vojvodine za decu školskog uzrasta. Nastavljamo i sa projektima kojima unapređujemo sport za osobe sa invaliditetom i rad naših sportskih klubova. Ponosni smo i na izradu filma o našem olimpijcu Miloradu Stanulovu i monografije “Zrenjaninska olimpijska ogrlica”, kao doprinosu negovanju olimpijskih vrednosti i kulturi sportskog sećanja. Zahvalni smo Olimpijskom komitetu Srbije što je još jednom prepoznao značaj Zrenjanina i ukazao nam čast da danas budemo domaćini sednice skupštine – naglasio je gradonačelnik Salapura.

Pre početka sednice, gradonačelnik Salapura primio je u svom kabinetu najvišu delegaciju Olimpijskog komiteta Srbije – predsednika i njegove najbliže saradnike – potpredsednice Mariju Desivojević-Cvetković i Milicu Đuričić, potpredsednika Žarka Zečevića i generalnog sekretara Đorđa Višackog. Prijemu je prisustvovala i generalna sekretarka SSGZ Vukosava Đapić Atanacković, a sednici, između ostalih i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta.

Tokom sednice, posebna počast iskazana je prisutnim osvajačima olimpijskih medalja iz Zrenjanina – rvaču Branislavu Simiću, rukometašu Momiru Rniću i odbojkašu Vladimiru Grbiću, u čijem je vlasništvu ukupno šest olimpijskih znamenja. U samom radu Skupštine učestovala je plejada naših istaknutih sportista, kao predstavnika nacionalnih saveza u svojim sportovima – odbojkaš Đula Mešter, košarkašice Ana Joković i Sonja Vasić, strelac Damir Mikec, vaterpolisti Viktor Jelenić i Jugoslav Vasović, rvač Davor Štefanek, atletičar Slobodan Branković, stonoteniser Aleksandar Karakašević…

Gradonačelnik je potom i uputio reči dobrodošlice delegatima i gostima Skupštine OKS. Poručio im je da su danas u Zrenjaninu samo formalno gosti, ali da se slobodno mogu osećati kao kod kuće, jer ako i za jedan grad u Srbiji može da se kaže da je grad sporta, onda se to s puno razloga odnosi baš na Zrenjanin.

– Grad Zrenjanin veran je sledbenik ideje olimpizma i olimpijskog pokreta i neumorni čuvar sportske i olimpijske tradicije. Naš sugrađanin, dr Ferenc Kemenj, bio je blizak saradnik Pjera de Kubertena i član prvog Olimpijskog komiteta obnovljenih igara u Atini, 1896. godine. U decenijama koje su usledile, olimpijski pokret nalazi ovde punu afirmaciju. Od Rima, 1960. godine, do Tokija, nijedne Olimpijske igre nisu prošle bez Zrenjaninaca. Moto “Važno je učestvovati” ponosno je dopunjen u ovom gradu i nizom od 24 osvojene medalje. Po nekim statistikama, u odnosu na broj stanovnika, Zrenjanin je evropski grad s najviše osvojenih olimpijskih medalja. Osvajali su ih sportisti rođeni u našem gradu, ili kao članovi zrenjaninskih sportskih klubova – podsetio je gradonačelnik i pomenuo samo neke od sportskih kurioziteta koje su u vezi sa ovom sredinom.

– Zrenjanin je prvi u zemlji dobio namensku sportsku dvoranu, koju smo prošle godine preimenovali u “Zvonimir Zvonko Vujin”. U njoj je rukometna reprezentacija 1963. odigrala prvu utakmicu u zatvorenom prostoru. Osim Beograda, u Srbiji je jedino Zrenjanin imao državnog prvaka u košarci. U našem Narodnom muzeju otvorili smo posebnu “Sobu sporta”, takođe kao jedinstven doprinos čuvanju i negovanju bogate sportske tradicije i rezultata – kazao je Salapura.

Predsedniku OKS Maljkoviću uručio je i prigodan poklon – sliku sa svim osvajačima olimpijskih medalja iz našeg grada, a na dar od Olimpijskog komiteta Srbije dobio je plaketu sa setom olimpijskih značaka, u znak zahvalnosti gradu Zrenjaninu na promociji sporta i negovanju olimpijskih vrednosti.

Druga sednica Skupštine OKS u olimpijskom ciklusu Pariz 2024. godine protekla je u znaku izveštaja o radu Olimpijskog komiteta u prethodnoj godini, programu rada za 2022. godinu i drugim aktuelnim pitanjima. U skladu s odlukama Međunarodnog olimpijskog komiteta, OKS je u svoje članstvo primio Plesni savez Srbije i Skejtbord-roler federaciju Srbije, a iz članstva isključio Bejzbol savez Srbije, Softbol savez Srbije i Karate federaciju Srbije.

Nakon sednice, delegati i gosti posetili su i Sobu sporta u zrenjaninskom Narodnom muzeju.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga