Saveti eksperata kako da uništite koronavirus

Podeli:

Ovih dana nećete preterati čak i ako možda pomislite da opsesivno čistite sve i svuda. U skladu sa situacijom, potrebno je da neke navike, u vezi sa higijenom i dezinfekcijom, promenimo i budemo što detaljniji. Važno je da se higijena svakog dana i u svakom domu digne na „treći stepen“.

Mnoštvo korisnih informacija i saveta u „RTS ordinaciji“ dao je prof. dr Goran Belojević, specijalista higijene.

Nije važna vrsta sapuna

Nije važno kakvom vrstom sapuna perete ruke. Svaki sapun je dobar, samo ako se dobro drži. Čvrst sapun se drži na metalnoj rešetki, mora biti suv, nikako vlažan i u nekakvoj posudi jer tu mogu da se razvijaju virusi. Tečni sapun treba da bude u kontejneru, u posudi, kako ne bi imao spoljni kontakt sa rukama.

Gostovanje prof. dr Gorana Belojevića u „RTS Ordinaciji“
 

Pevajte pesmicu dok perete ruke

Preporuka je pranje ruku u trajanju od 20 sekundi, a pošto ljudi možda ne znaju koliko je to vremena, onda se preporučuje da se u sebi otpeva „Danas nam je divan dan“. Kad otpevate celu pesmu, pranje ruku je gotovo.  


Danas nam je divan dan, divan dan…

Alkohol, maramice, gelovi… 

Nije neopodno posle pranja ruku primenjivati alkohol. Alkohol je zgodan za primenu kao i vlažne maramice, ili gel, koji je malo skuplji. Alkohol se može koristiti tako što se manjom količinom iz bočice istrljaju ruke. Kada ste u kući, ipak je najbolje dobro oprati ruke. Uvek je bolje dobro oprati ruke nego trljati alkoholom prljave ruke, na primer. Najbolje je u svakom slučaju i jedno i drugo, i pranje ruku i alkohol. 

Ne koristite asepsol

Asepsol nije efikasan protiv virusa. Protiv virusa se koristi 70-postotni alkohol ili bilo koji hlorni preparat. Preporuka je da to bude žavelska voda – natrijum-hipohlorit.


Asepsol? Ne.

On je pripremljen za upotrebu u gotovom rastvoru, a može se praviti i mešanjem sa vodom u preporučenoj proporciji (pročitajte uputstvo). Može se koristiti za dezinfekciju ruku i predmeta.  

Cipele ostavljajte ispred vrata

Preparate sa hlorom ne treba koristiti na primer za dezinfekciju cipela jer će ih oštetiti. Najjednostavnije je sunđerom preći preko cipele, i onda isprati sunđer.


Cipele najbolje ostavite ispred vrata

Ako je u toj prašini bilo virusa, oni će otići sa sklonjenom prašinom. Nema smisla dezinfikovati cipele, a najbolje je ostaviti ih ispred vrata jer se na đonovima sakupljaju prašina i virusi.

 

 

Izvor, foto:rts.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga