Sastanak predstavnika MUP Srbije – Sektora za vanredne situacije sa čelnicima štabova za vanredne situacije u okrugu – preduprediti rizike od elementarnih nepogoda

Podeli:

Grad Zrenjanin danas je bio domaćin sastanka predstavnika MUP Republike Srbije – Sektora za vanredne situacije sa komandantima i načelnicima štabova za vanredne situacije Srednjobanatskog upravnog okruga. Skup je održan u Baroknoj sali Gradske kuće, s temama koje su se odnosile na definisanje svih kriznih tačaka i predlaganje mera koje treba preduzeti kako bi se u narednom periodu sprečila i smanjila šteta prouzrokovana elementarnim nepogodama u regionu srednjeg Banata
 
 
Ovo je još jedan u nizu sastanaka, organizovanih na inicijativu komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, a koji imaju za cilj da se obiđu svi okruzi u Srbiji kako bi se svuda sagledala situacija i spremno dočekale eventualne prirodne nepogode. 
 
 
 
 
Sastanku su prisustvovali državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Bojan Jocić, v.d. pomoćnika ministra – načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić, predstavnici Sektora za vanredne situacije, Ministarstva za zaštitu životne sredine, Vatrogasnog saveza Srbije, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, JVP “Vode Vojvodine”, JP “Putevi Srbije”, Elektroprivrede Srbije, Okružnog javnog tužilaštva, Srednjebanatskog upravnog okruga i Grada Zrenjanina.
 
Pozdravljajući goste i učesnike sastanka, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je istakao da su teme o kojima se danas razgovaralo uvek aktuelne, a u pitanju je preventivno delovanje u vanrednim situacijama, definisanje mogućih rizika i kriznih tačaka na našoj teritoriji i što efikasnije reagovanje u takvim situacijama. 
– Siguran sam da će ovaj sastanak doprineti našem još boljem organizovanju, povezivanju sa lokalnim štabovima i službama, uz koordinaciju s nadležnim ministarstvima i sektorima, a sve u cilju što efikasnije zaštite stanovništva i materijalnih dobara na čitavoj teritoriji naše zemlje, u ovom slučaju u regionu srednjeg Banata. Mogu s ponosom da istaknem da je Grad Zrenjanin poslednjih godina unapredio sistem zaštite, da imamo najbolje organizovanu dobrovoljnu vatrogasnu službu u Srbiji, da su odlično opremljeni i obučeni i naše Odeljenje za vanredne situacije pri Gradskoj upravi, naša Civilna zaštita, Crveni krst, da smo iz projekta prekogranične saradnje nabavili vrednu opremu i sredstva za zaštitu i spasavanje, i sve su to neki parametri koji nas svrstavaju među gradove koji shvataju i razumeju značaj preventivnog delovanja i pripremljenosti za reagovanje u kriznim situacijama – naveo je gradonačelnik. 
 
 
 
 
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Bojan Jocić, rekao je da je srednjobanatski region deseti po redu u kom se održava ovakav skup, s osnovnim zadatkom da se definišu sve neuralgične tačke, gde može doći do problema kada priroda krene sa katastrofalnim naletima.
– Ono što je nama bitno jeste kako možemo preventivno da delujemo, da sprečimo posledice, kako materijalne i finansijske prirode, tako i posledice po ljudsko zdravlje i bezbednost građana. Iz tog razloga okupili smo relevantne institucije na nivou države, svi smo na jednom mestu, svi definišemo probleme i tu smo da možemo, jedni s drugima, da razgovaramo i po “horizontali”. Rezultat svega ovoga biće izveštaj koji će se razmatrati na sledećoj sednici Štaba za vanredne situacije i gde će svi u ovom sistemu, u okviru svojih nadležnosti, dobiti i konkretne zadatke šta treba da čine u narednom periodu – istakao je državni sekretar Jocić. 
 
– Ovi sastanci usmereni su ka unapređenju najslabije tačke našeg sistema, a to je preventivno delovanje koje je do sada bilo na nezadovoljavajućem nivou. Dolaskom u lokalne samouprave definišemo rizike, zatim činimo sve što možemo preventivno kako bi se štete smanjile, pogotovu one koje su po ljudskim životima, rekao je Luka Čaušić, v.d. načelnika Sektora za vanredne situcije, koji je naveo da je ovaj vid sastanaka započet od Pčinjskog i Jablaničkog okruga, gde su početkom ove godine zabeležene poplave, a da u  Srednjobanatskom okrugu osnovni rizik predstavljaju požari na otvorenom. Dodao je da je u prethodne dve godine u Republici Srbiji registrovano preko 31 hiljade požara na otvorenom, u kojima je stradalo 19 ljudi, a 50 teško povređeno, dok je u prošloj godini u Srednjobanatskom okrugu bilo 125 intervencija na otvorenom i nažalost, jedna žrtva. 
 
 
 

– Paljenje biljnih ostataka zaista predstavlja ozbiljan problem, i u narednom periodu razmatraće se angažovanje svih inspekcijskih službi kako bi se takvo ponašanje sprečilo u što većoj meri. Apelujem na građane da to ne rade, jer to ne donosi korist njihovim imanjima, već predstavlja značajan rizik za njihove živote, a i stvaraju se velike materijalne štete. Takođe, na sastanku sa ministrom Vulinom, Ministarstvom unutrašnjih poslova i sa direktorima javnih preduzeća, zaključili smo da je potrebno da se ozbiljno radi i kada nemamo najavu, jer je procena rizika od velikog značaja kako bi se sprečile ozbiljne katastrofe – zaključio je vršilac dužnosti pomoćnika ministra – načelnika Sektora za vanredne situcije MUP Srbije Luka Čaušić na današnjem skupu u Zrenjaninu. 
 
Pre sastanka u Gradskoj kući, gosti su posetili Vatrogasni dom u Zrenjaninu i upoznali se s uslovima u kojima rade vatrogasci-spasioci, kao i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava. Tom prilikom izvršena je i smotra jedinica i održana pokazna vežba gašenja požara na otvorenom, koju su izveli pripadnici DVD. Komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin Branislav Milosavljević i predsednik Vatrogasnog saveza Srbije Dragan Ćapin izvestili su državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Bojana Jocića o stanju  ljudstva, vozila i opreme za gašenje požara, kao i o planovima za unapređenje rada vatrogasnih službi. Između ostalog, u toku je i adaptacija dela prostora Vatrogasnog doma za potrebe edukacije i prezentovanje različitih multimedijalnih sadržaja. 
 
 
 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga