O ovoj meri se govorilo dosta ranije, bilo je dilema da li deca treba da nose maske u vrtiću, ali je ipak odlučeno da to ne bude niti obaveza niti preporuka.

Na ovu temu jutros je govorio i epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon gostujući na TV Prva.

Na pitanje novinara da li se obavezno nošenje maski za decu stariju od četiri godine odnosi i na vrtiće, Kon je rekao da je to mera od ranije, „samo je malo zaboravljena“, ali deca u vrtiću definitvno ne nose maske.

Prema njegovim rečima, stroga su pravila u vrtićima, mada imamo i tu prenošenja virusa.

– Pre svega zaposleni, ali ne može da se isključi i druga mogućost. Nemoguće je zatvoriti vrtiće, a osnovne škole rade, mislim na mlađe razrede, jer nema teškog zaražavanja, mada prenos postoji i tu. Pratimo situaciju, videćemo – rekao je on.

Šta piše u Uredbi Vlade

Podsetimo, u Službenom glasniku Srbije juče je objavljena Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, usvojena na sednici Vlade 15. decembra, u kojoj su detaljno navedene najnovije mere koje stupaju na snagu u nedelju, pojedine koje važe odavno, ali i neke koje su unele zabunu, kao što je ova za decu i maske.

Kako stoji u tekstu te Vladine uredbi, deca starija od četiri godine, obavezna su da nose maske. Uz dobro poznata pravila o nošenju maski u zatvorenom prostoru, dodaje se i ovo:

„Roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji, dužni su da obezbede da deca starija od četiri godine nose zaštitnu masku u – zatvorenom prostoru i napolju kada nije moguće obezediti distancu veću od dva metra“.