RFZO: Bolovanje se produžava za 30 dana, produženo važenje E-recepta, bolnice bez odlaganja da primaju pacijente sa indicijama da su zaraženi koronavirusom

Podeli:

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) preduzeo je niz aktivnosti kako bi građani mogli da se bez odlaska na šaltere informišu i ostvare prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Kako je RFZO saopštio, zbog preduzimanja preventivnih mera za sprečavanje širenja korona virusa, osiguranicima koji su na bolovanju koje je utvrdila lekarska komisija i onima koje je izabrani lekar uputio na lekarsku komisiju, biće automatski produženo bolovanje za 30 dana bez izlaska na lekarsku komisiju.

Osiguranim licima kojima su za 2019. godinu bili izdati Obrasci UP-2, za oslobađanje od plaćanja participacije, obrazac će važiti i dalje.

RFZO je svim zdravstvenim ustanovama uputio dopis u kojem se navodi da je u slučaju javljanja osobe kod koje postoje indicije da je zaražena koronavirusom, zdravstvena ustanova dužna da je primi na pregled i pruži potrebnu zdravstvenu zaštitu, odmah, bez odlaganja.

Takođe, važenje E-recepta automatski je produženo sa 6 na 9 meseci, pa će građani moći da preuzimaju lekove u apotekama, bez odlaska kod izabranog lekara zbog obnavljanja terapije.

RFZO je podvukao da sve ove mere i pružanje zdravstvenih usluga ne smeju biti uslovljene overenom Karticom zdravstvenog osiguranja niti posedovanjem overenog specijalističkog uputa.

Republički fond za zdravstveno osiguranje preporučio je osiguranim licima da se telefonom obaveste o mogućnosti ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja bez dolaska u filijalu putem Kontakt centra na brojeve telefona 0700/333-443 i 011/7350-900.

 

Izvor:Beta

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga