Praćenje mobilnih telefona u cilju borbe protiv koronavirusa

Podeli:

Izraelsko Ministarstvo zdravlja koristiće podatke kako bi lociralo zaražene i upozorilo one koji su bili u njihovoj blizini.

Izraelska vlada odobrila je hitne mere koje će omogućiti bezbednosnoj agenciji te zemlje „Šin bet“ da u naredne dve nedelje pristupi podacima mobilnih telefona građana kako bi pratila kretanje zaraženih koronavirusom. Nadgledanje telefona jedna je od najdrastičnijih mera u svetu do sada donetih zbog širenja koronavirusa.

Izraelska vlada počela je da raspoređuje tehnologiju za praćenje mobilnih telefona u cilju borbe protiv koronavirusa i izdala je direktive kojima poziva ljude da ne napuštaju svoje domove.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja koristiće podatke kako bi lociralo zaražene i upozorilo one koji su bili u njihovoj blizini, navela je vlada.

Međutim, korišćenje tehnologije za borbu protiv terorizma u cilju praćenja zaraženih virusom i svih koji su bili u kontaktu sa njima privuklo je kritike grupa za zaštitu građanskih prava još nakon što ih je premijer Benjamin Netanijahu predložio tokom vikenda.

Izraelske vlasti navode da je cilj sajber monitoringa, koji će biti na snazi u naredne dve nedelje, isključivo zaustavljanje širenja koronavirusa.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga