Region bez rominga od 2021.

Podeli:

Za mesec dana biće potpisan regionalni Sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana. Najavljuje se da će od 1. jula cene poziva biti niže za 25 odsto.

Očekuje se da do 1. jula 2021. cena rominga u regionu bude ista kao cena u domaćem saobraćaju, kaže državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Matić gostujući u Dnevniku RTS-a, kaže da će sporazum za početak značajno smanjiti cene rominga u regionu. 

„Srbija je još 2014. potpisala sporazum sa Makedonijom, Crnom Gorom, BiH, i mi smo već u režimu smanjenih cena, a plan je da se one dodatno smanje. Ne mogu cene biti veće od 0,19 evra, što je oko 22 dinara“, kaže Matić. 

Iako je planirano da sporazum zemalja Zapadnog Balkana bude potpisan u okviru Drugog digitalnog samita 4. i 5. aprila u Beogradu, datum potpisivanja ipak nije poznat. 

„Imajući u vidu da novi sporazum obuhvata i Albaniju, i celu teritoriju Kosova i Metohije, u ovom trenutku datum ostaje pod znakom pitanja“, kaže Matić. 

Međutim, ističe da je od datuma važnije to šta će ovaj sporazum doneti. Objašnjava da bi se najveće smanjenje odnosilo upravo na nove članice sporazuma. 

„Trenutno je u Albaniji telefonski poziv 150 dinara, što je značajno umanjenje“, navodi državna sekretarka kao primer. 

Prema njenim rečima, planirano je da 1. jula 2021. godine više i ne bude rominga, odnosno da cene budu kao kod kuće. Kako kaže „to nije tako daleko“. Ističe da je ovaj sporazum prvi korak ka smanjenju cena rominga i u zemljama Evropske unije, odnosno ka njegovom ukidanju. 

„Ovo vidimo kao korak ka tome, posebno imajući u vidu u kojoj meri se EU zalaže za potpis ovog sporazuma“, kaže Matić. 

Ističe da je ova inicijativa deo Berlinskog procesa, čija je suština regionalna saradnja i približavanje regiona Evropskoj uniji. Pored smanjenja cene rominga, u okviru ovog procesa sprovode se i druge inicijative, među kojima i inicijativa o informacionoj bezbednosti.

IZVOR: RTS

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga