Razvojna savetovališta u Čačku, Subotici, Zrenjaninu i Kraljevu dobila prvi paket opreme za decu sa teškoćama, koju je obezbedio UNICEF

Podeli:

Razvojna savetovališta u Čačku, Subotici, Zrenjaninu i Kraljevu dobila prvi paket opreme za decu sa teškoćama, koju je obezbedio UNICEF   Beograd, 18. oktobar 2022 Zahvaljujući donacijama koje su u kampanji „Tata, mama mi smo sa vama“ uputili građani i firme iz cele Srbije, UNICEF je razvojnim savetovalištima u Čačku, Subotici, Zrenjaninu i Kraljevu isporučio prvi paket digitalne opreme i asistivne didaktike namenjene za podršku deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju.

Do kraja godine, opremu će dobiti još 9 gradova u kojima su formirani timovi za rane intervencije.   UNICEF u Srbiji u junu je pokrenuo kampanju „Tata, mama mi smo sa vama“ kako bi deci sa smetnjama i teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima pokazao da nisu sami. Prema procenama stručnjaka, ako se porodice na vreme uključe u Program ranih intervencija, kod 70% dece razvoj biva normalizovan pre polaska u školu, dok je dugoročna podrška potrebna za oko 20% dece i nakon šeste godine.

Da bi deca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice dobili sveobuhvatnu podršku, potrebno je urediti prostor razvojnih savetovališta da bi ambijent u kome pedijatri, pedagozi, psiholozi i drugi stručnjaci koji rade sa njima, podsticao maštu, kreativnost i dečiju potrebu za učenjem i igrom. Neophodno je obezbediti tehničku opremu, didaktička sredstva i asistivnu tehnologiju koja poboljšava komunikaciju dece sa roditeljima i vršnjacima i njihovo efikasnije funkcionisanje u svakodnevnom životu.

„Roditelji imaju nepodeljeno mišljenje da im u ovom vidu podrške najviše znači to što sada imaju osećaj da više nisu sami, da neko o njima brine i da se uvažavaju njihova mišljenja i potrebe njihove dece. Samo stabilna porodica može da bude dobra podrška za dete koje se suočava sa izazovima razvoja, zdravlja, odrastanja. Pozivamo sve i, pojedince i firme da pomognu ovim porodicama da svoju decu izvedu na pravi put i u skladu sa mogućnostima, doniraju novac deci sa teškoćama u razvoju,“, izjavila je Jelena Zajeganović-Jakovljević, rukovoditeljka Programa za zdravlje i rani razvoj UNICEF-a u Srbiji.

Svim timovima za rane intervencije sa stručnjacima iz oblasti zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite, okupljenim oko porodica dece sa razvojnim smetnjama i teškoćama do 6 godina, potrebno je i terensko vozilo za kućne posete, kako bi se podrška pružala u prirodnom okruženju, jer deca najbolje uče kada se osećaju sigurno i zaštićeno. Kroz kućne posete stručnjaci ohrabruju celu porodicu da, oslanjajući se na svoje uslove i snage, podrži dete da se što aktivnije uključi u život i aktivnosti porodice.

UNICEF je, uz podršku Ministarstva zdravlja, pokrenuo program podrške zdravstvenom sistemu da, u saradnji sa obrazovnim i sistemom socijalne zaštite, unapredi i objedini postojeće usluge kako roditelji dece sa smetnjama u razvoju ne bi morali da idu od stručnjaka do stručnjaka u potrazi za najboljom podrškom za svoje dete.   Podrška kroz Rane intervencije već se pruža u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Šapcu, Zaječaru, Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Prokuplju, Čačku, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Leskovcu, Nišu i Beogradu u opštinama Rakovica, Čukarica, Zemun i Novi Beograd.

Cilj je da se svih 25 okruga u Srbiji, (uključujući Beograd sa 11 razvojnih savetovališta) u kojima rade timovi stručnjaka za rane intervencije, ojača kako bismo zajedno doprli do svakog deteta kojem je ova vrsta podrške potrebna.   UNICEF poziva sve građane i firme da nastave da neguju humanost i prepoznatljiv duh solidarnosti  i da kroz donacije UNICEF-u učestvuju u stvaranju jednakih šansi za svako dete u našoj zemlji. Donaciju je moguće izvršiti na sajtu donacije.unicef.rs/kampanja/tata-mama-mi-smo-sa-vama     
Za dodatne informacije, molimo vas da kontaktirate Jadranku Milanović | UNICEF u Srbiji | 063 336 283 | jmilanovic@unicef.org   O UNICEF-u UNICEF radi u nekim od najrizičnijih mesta na svetu, kako bi dosegao do najugroženije dece. U više od 190 zemalja i teritorija radimo za svako dete, svuda, kako bismo izgradili bolji svet za sve. Za više informacija o UNICEF-u i njegovom radu, posetite: www.unicef.org/serbia Pratite UNICEF na Twitter-u i Facebook-u  

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga