Rad na vrelom asfaltu

Podeli:

Tropski talas sa kojim se suočavamo proteklih nedelju dana sputava nas u mnogim dnevnim aktivnostima koje, i pored spoljnih faktora, moraju biti obavljene. Sezonskim radnicima, putarima, radnicima na građevini i svima onima kojima je radno mesto vezano za boravak napolju sigurno ne pogoduju ovakvi uslovi.

Danas su se na zrenjaninskim putevima mogle uočiti ekipe koje farbaju pešačke prelaze. Nije lako,ali nije neizdrživo,kažu radnici angažovani na ovom poslu. Prave pauze kada osete potrebu, sklanjaju se u hlad i piju vode kako bi se zaštitili od eventualnih posledica visokih temperatura.

Kada temperatura vazduha u letnjim mesecima prelazi 36°C, zaposleni koji obavljaju poslove na otvorenom, kao što su poslovi u građevinarstvu, poljoprivredi i sl., smatra se da rade u nepovoljnim radnim uslovima, što može negativno da utiče na njihovo zdravlje.

Još 2007.godine Vlada Republike Srbije donela je Preporuku kojom se poslodavcima preporučuje da organizuju rad na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura, iznad 36°C, a naročito u periodu od 11 – 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga